Košické mestské časti i Poprad rušia pre epidémiu vianočné trhy

Košické mestské časti Západ aj Sever pre pandémiu zrušili vianočné trhy. K podobnému kroku pristúpilo aj mesto Poprad.

22.11.2021 13:42
Košice / Advent / Výzdoba / Dóm sv. Alžbety / Foto:
Vianočná výzdoba na Alžbetinej ulici, v pozadí Dóm sv. Alžbety v Košiciach
debata (3)

Rozhodnutie súvisí aj so sprísnením covid automatu a znížením povoleného počtu osôb na hromadných podujatiach. Starostovia košických mestských častí nechcú, aby z dôvodu sprísnených opatrení dochádzalo k selekcii obyvateľov a mohlo tak dôjsť ku konfliktným situáciám.

„Žiaľ, momentálna pandemická situácia nám neumožňuje napriek všetkej našej snahe a prípravám tieto podujatia plnohodnotne zorganizovať. Prognóza nie je priaznivá a očakávame, že zmena farby okresu na bordovú môže prísť až v polovici decembra,“ vysvetlil Marcel Vrchota, starosta mestskej časti Západ známej ako Terasa.

Ako pripomenul starosta mestskej časti Sever František Ténai, trhy s predvianočnou atmosférou nemohli pre pandémiu zorganizovať ani minulý rok. Podľa jeho slov sa mestská časť chce správať zodpovedne a aj v ďalšom období poskytovať obyvateľom čo najkomplexnejší rozsah služieb, ktoré potrebujú.

Ohlásené Vianočné a remeselné trhy Terasy sa mali začať v piatok a mali trvať do 22. decembra. Podujatie Od Kataríny po Advent v mestskej časti Sever bolo naplánované od štvrtka do nedele 28. 11.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Hovorkyňa mesta Poprad Jarka Hlaváčová uviedla, že dôvodom zrušenia vianočných trhov je mimoriadne nepriaznivá epidemiologická situácia.

„Neuskutočnia sa trojdňové vianočné trhy ani adventné vežové koncerty. Nepríde ani Mikuláš, ktorý zvykol rozsvecovať vianočnú výzdobu v meste,“ uviedla s tým, že samospráva chce zrušením podujatí „aspoň čiastočne“ obmedziť prenášanie nákazy novým koronavírusom medzi obyvateľmi.

Hlaváčová zároveň podotkla, že mesto epidemickú situáciu denne monitoruje a v prípade, že sa počas decembra zmení, na ňu bude reagovať. Ako doplnil primátor Anton Danko, mesto tiež v súvislosti so zvýšením cien energií obmedzí svietenie vianočnej výzdoby. „Výzdoba bude v tomto roku svietiť v úspornom režime,“ ozrejmil.

trhy Čítajte viac Bratislava ruší vianočné trhy
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Poprad #vianočné trhy #koronavírus