Mladý Košičan unikátne zachytil polárnu žiaru. Pomenovali po ňom asteroid

V stredu publikovala americká Univerzitná asociácia pre výskum vesmíru USRA Geovedeckú snímku dňa, ktorej autorom je Košičan Tomáš Slovinský (27).

27.11.2021 14:20
debata

Fotografia pochádza z nórskeho mesta Tromsø a zachytáva mimoriadne jasnú polárnu žiaru nad Nórskym morom.

zväčšiť Polárna žiara v Nórsku, ako ju zaznamenal Tomáš... Foto: slovinsky.art
polárna žiara, Nórsko Polárna žiara v Nórsku, ako ju zaznamenal Tomáš Slovinský.

Pre autora je to dvojnásobné potešenie, lebo iba prednedávnom po ňom slovenský objaviteľ asteroidov Štefan Kürti pomenoval planétku v slnečnej sústave. Fotografiou chce autor tiež poukázať na šance súvisiace s pozorovaním polárnej žiary na Slovensku v nasledujúcich rokoch.

Slovinský bol už v minulosti šesťnásobne ocenený Astronomickou snímkou dňa NASA a osemkrát Geovedeckou snímkou dňa.

Ako informuje web astro-noviny.eu v poradí deviata snímka pochádza z najsevernejšieho nórskeho mesta Tromsø, kde sa v spoločnosti ďalších troch českých a slovenských fotografov vydal v októbri 2021. V Nórsku im dokonca robil spoločnosť jeden z najznámejších tvorcov časozberov nočnej oblohy – Adrien Louis Mauduit, vďaka ktorému skupinka získala zaujímavé fotografie.

Samotný priebeh pozorovania polárnej žiary si možno vychutnať vďaka Fyzikálnemu ústavu v Opave a jeho autorovi Petrovi Horálkovi.

VIDEO: Aurora Borealis 2021 od Petra Horálka.

Video

Snímka s názvom Aurora nad Nórskym morom vznikla 27. októbra v skorých ranných hodinách. Práve v tomto čase sa jasnou polárnou žiarou za svitu Mesiaca rozžiarila celá pláž a daný úkaz sa skrátka nedalo nezachytiť. Jasná Aurora sa dokonca odrážala na vodnej hladine a svojím jasom prežiarila aj Mesiac. V strede fotografie si možno všimnúť aj Veľký voz zo súhvezdia Veľkej medvedice.

Pre fotografa to nie je jediné ocenenie, ktoré za posledné dni získal. Web astro-novinky.eu uvádza, že len nedávno Slovinského oslovil známy objaviteľ asteroidov Štefan Kürti a osobne mu odovzdal zápis do katalógu týchto nebeských telies. Asteroid s názvom Slovinsky 2013 CA196 sa nachádza v Hlavnom páse asteroidov vo vzdialenosti približne 3 AU – astronomické jednotky od Slnka (cca 450 000 000 km). V súčasnosti je celosvetovo pomenovaných 22 870 asteroidov z celkového počtu viac ako 1,15 miliónov dodnes objavených malých telies slnečnej sústavy.

Kürti objavuje asteroidy takmer celý svoj život a podobným spôsobom už v minulosti potešil viacero známych slovenských osobností, ako napríklad Miroslava Žbirku či Anastáziu Kuzminovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #NASA #asteroid #fotograf #Košický kraj #polárna žiara #Tomáš Slovinský