Energetici na východe prekvapili radou na šetrenie: Vypnite si na noc kúrenie

Spočiatku to vyzeralo ako zlý vtip, ale z Východoslovenskej energetiky (VSE) naozaj prišla výzva, aby ľudia v noci nekúrili.

30.11.2021 06:52
debata (376)

VSE oslovuje svojich zákazníkov. Chce im pomôcť ušetriť. Kto v noci vypne kúrenie a zapojí sa do súťaže, môže vyhrať sto eur. Pani Iveta od Starej Ľubovne dostala od spoločnosti e-mail.

„Vážený zákazník, v nadväznosti na možné zvyšovanie cien energií sme minulý týždeň spustili šetriacu výzvu. Zapojilo sa už viac ako 3 500 domácností s inteligentným meračom spotreby. … Pokračujeme aj tento týždeň a opäť môžete hrať o finančnú odmenu. Výzva pre tento týždeň je: Vypnite na noc kúrenie počas celého týždňa. Spánok v chladnej miestnosti pozitívne vplýva na váš metabolizmus a zároveň zabezpečuje lepšiu kvalitu spánku. Ešte stále môžete vyhrať 5 × 100 eur každý týždeň."

Výzva ju nahnevala. Aj preto, že elektrickú energiu využíva na kúrenie, keďže v ich obci nie je plyn. „Čím sme si to zaslúžili, a hlavne naši otcovia, mamy, dedkovia a babky, aby museli spať v chladnej izbe. Kde sme sa to v našom demokratickom štáte dostali… Och, veľmi som pohoršená," napísala na sociálnej sieti s tým, že má doma chorého plienkovaného človeka.

V podobnom duchu reagovali aj komentujúci. Viacerí konštatovali, že to už nie je normálne. Tento mail však nebol ani hoaxom, ani nevyžiadanou poštou.

„Tohtoročná a stále pretrvávajúca kríza je globálna a veľmi citlivo sa prejavuje v krajinách EÚ, Slovensko nevynímajúc. Navýšenie cien energií pre slovenské domácnosti očakávame od 1. januára 2022. Naša spoločnosť už niekoľko rokov pomáha svojim zákazníkom, ako ušetriť na energiách. Tentokrát oslovujeme domácnosti, ktoré majú nadpriemernú spotrebu energií – a teda tie, ktorých sa zdražovanie môže dotknúť najviac," uvádza v stanovisku Katarína Šulíková z komunikačného oddelenia VSE.

Pre týchto zákazníkov pripravili sériu tipov, ako využívať energie efektívnejšie. „Vybrané domácnosti oslovujeme formou súťažných výziev, ktoré im raz týždenne posielame e-mailom a SMS. Môžeme potvrdiť, že zákazníci prejavili záujem. Už po prvej správe sa zapojilo päťkrát viac zákazníkov v porovnaní s inými našimi marketingovými kampaňami," vysvetľuje Šulíková.

Vypnutie kúrenia na noc bol aj jedným z tipov, ktorý sa opieral o skutočnosť, že pre kvalitný spánok je optimálna teplota v spálni okolo 20 stupňov a že nie je potrebné prekurovať miestnosť, v ktorej sa spí. „Naším zámerom bolo poukázať na tento fakt a naviesť zákazníkov, aby vyskúšali znížiť teplotu v spálni ešte v jesennom čase, keď nočné teploty nedosahujú mínusové hodnoty, a overiť si tak dosah na šetrenie energií," dodáva hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

376 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #Stará Ľubovňa #Prešovský kraj #šetrenie energiou #Východoslovenská energetika