Horelo v košickej teplárni, nikto nebol zranený

V Teplárni Košice (TEKO) došlo v utorok večer k samovznieteniu škvary uskladnenej v sile a následne k vznieteniu tkaninového filtra.

01.12.2021 14:34
TEKO Košice, požiar Foto:
Silo na koks košickej teplárne, ktorú v utorok zachvátil požiar.
debata

Po 20. hodine zasahovali v TEKO hasičské jednotky zo staníc Košice – Teplárenská a Požiarnická. Požiar uhasili okolo pol druhej v noci.

„Aktuálne je všetko uhasené a silo vyprázdnené. Išlo o mimoriadnu udalosť, ku ktorej po jej vyhodnotení prijmeme preventívne opatrenia. Pri incidente nedošlo k žiadnemu poškodeniu na zdraví. Uvedená udalosť nemala vplyv na výrobu a prevádzku ostatných zariadení, t. j. výroba a dodávka tepla, elektrickej energie a poskytovanie podporných služieb boli a sú bez obmedzení. Bezpečnostné prvky sila zafungovali správne, zariadenie ako také poškodené nebolo a nedošlo ani k žiadnym ekologickým škodám. Celková škoda je predbežne vyčíslená na 20-tisíc eur. Spresnená bude až po dôkladnej obhliadke,“ uviedla Andrea Devánová, manažérka marketingu MH Teplárenský holding, pod ktorý košický tepláreň patrí.

Polícia v Košiciach prijala oznámenie o vzniku požiaru sila na koks krátko po 18. hodine od príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. „Na miesto boli vyslané hliadky Policajného zboru, ktoré okolie teplárne zabezpečovali od doby nahlásenia udalosti a v súčasnej dobe sa ešte stále nachádzajú na mieste. Vzhľadom na pretrvávajúci požiar bolo možné začať s obhliadkou miesta činu až dnes (v stredu – pozn. red.) dopoludnia. Na miesto bol vyslaný psovod so služobným psom špeciálne vycvičeným na vyhľadávanie akcelerátorov horenia aj experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu Košice, ktorí začali s rozsiahlou obhliadkou miesta činu. Po dôkladnom zadokumentovaní bude rozhodnuté o ďalšom postupe vo veci. Príčina vzniku tohto požiaru bude predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ uviedla polícia SR.

„Počas dôkladného dokumentovania bolo zistené, že došlo k požiaru kovovej nádoby slúžiacej na zhromaždenie odpadu z kotla, a tento požiar mal za následok poškodenie časti elektroinštalácie pulzného ofukovania tkanivového filtra, teleskopického rukáva pre vyprázdňovanie zásobníka do autocisterny, ochranného náteru oceľových konštrukcií v mieste zhorenia, skrinky pneuventilov pulzných trysiek, systému a rozvodu ofukovania tkanivových filtrov a samotných tkanivových filtrov,“ uviedla pre TASR policajná hovorkyňa krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #požiar #Košický kraj #Tepláreň Košice