V Košickom kraji chýba až 60 ambulantných lekárov

Podľa župana Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku by sa mal štát urýchlene zaoberať ambulantnými lekármi.

03.12.2021 05:20
debata (5)

„U ambulantných lekárov sa v súčasnosti realizuje len približne 30 percent zdravotných výkonov oproti tým v nemocniciach, kde to je na úrovni 70 percent. V západných krajinách s fungujúcejším zdravotníctvom je tento pomer 2– až 3-násobne opačný. To znamená, že 80 až 90 percent zdravotných výkonov sa urobí v ambulanciách a len 10 až 20 percent v nemocniciach. Požadujeme preto garanciu, že k reprofilizácii alebo rušeniu lôžok v nemocniciach nedôjde skôr, ako budú navýšené kapacity v ambulantnej sfére,“ konštatuje predseda samosprávneho kraja Trnka, ktorý patrí medzi signatárov memoranda iniciatívy Za lepšie zdravotníctvo.

Podľa župana by mal štát riešiť práve posilnenie ambulantného sektora, lepšie vybavenie ambulancií, zmenu ich financovania a skvalitnenie primárnej zdravotnej starostlivosti.

„V Košickom kraji aktuálne chýba približne 40 všeobecných lekárov pre dospelých a 20 všeobecných lekárov pre deti a dorast. Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 56 rokov, pričom nad 51 rokov má takmer 70 percent z nich. Priemerný vek pediatrov sa pohybuje na úrovni 59 rokov, nad 51 rokov má až 82 percent z nich,“ upozornil s tým, že župa je pripravená pomôcť s návrhmi na riešenie.

"Ak návrh na posilnenie ambulantného sektora nepripraví ministerstvo zdravotníctva, vieme ho pripraviť z úrovne samosprávnych krajov,“ uviedol Trnka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #Košický kraj #nedostatok #ambulantní lekári