Drevený betlehem umocňuje vianočnú atmosféru v Prešove

Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove stojí drevený betlehem. Jeho autorom je insitný umelec Juraj Antoňák z Ličartoviec.

10.12.2021 07:44
presov betleDrevený Betlehem v Prešovehem 2 Foto:
Drevený Betlehem v Prešove.
debata

Tvoria ho postavy v životnej veľkosti. Okrem svätej rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch, ktoré zhmotňujú radostnú zvesť o narodení Ježiša Krista priamo v centre mesta.

V rezbárskej dielni Ličartovčana Juraja Antoňáka vzniklo už viac ako 600 plastík a reliéfov z dreva, vrátane nadrozmerných. Venuje sa najmä sakrálnej tvorbe, preto sú betlehemy, krížové cesty či podobizne Cyrila a Metoda v centre jeho pozornosti. Pôvodne bol stavbárom, vyrezávať začal až v dôchodkovom veku. K drevu mal vždy blízko, jeho otec bol tesárom, ale trvalo roky, kým vzal do rúk dláta a začal vyrezávať. Časť svojho profesionálneho života strávil pri údržbe a reštaurovaní pamiatkových objektov v Banskej Štiavnici, na Spiši, v Levoči aj v Prešove a popri tom sa čosi priučil aj od akademických maliarov, ako boli Mikuláš Jordán či Jozef Bendík, od ktorých získal veľa skúseností aj inšpirácie.

Viaceré jeho sochy v súčasnosti zdobia kostoly, rôzne turistické lokality, vinice aj obce na východe Slovenska. Diela Juraja Antoňáka však môžete nájsť po celom svete, napríklad v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy.

V Prešove môžu jeho unikátne dielo obdivovať po šiesty raz. K vytvoreniu dreveného betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. Odvtedy začal snívať o tom, že vystrúha vlastný. Drevený betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum Prešova už v roku 2007, potom v roku 2008, 2009, 2012 a naposledy v roku 2020. Pri práci používa rôzne drevo – od lipy, cez buk, dub, javor aj čerešňu.

Tradícia vystavovania drevených betlehemov v Prešove má už 17 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004 a postupne sú striedavo vystavované diela troch drevorezbárov – Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča. Ten tohtoročný bude vystavený do 8. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #Prešov #Betlehem #Prešovský kraj #Vianoce 2021