Bratislava sa pripravuje na výdatné sneženie, napadnúť tu môže do 25 cm snehu

Vo štvrtok sa očakáva najintenzívnejšie sneženie v Bratislave od roku 2013. Varuje pred ním hlavné mesto, ktoré priznáva, že aj pri nepretržitom 24-hodinovom nasadení všetkých dostupných kapacít zimnej údržby mesta a mestských častí bude situácia v Bratislave počas štvrtka komplikovaná. Magistrát žiada obyvateľov, aby odložili nevyhnutné presuny po meste autom. Podľa meteorológov bude snežiť aj v ďalších okresoch.

08.12.2021 16:37 , aktualizované: 22:00
Sneženie / Sneh / Kalamita / Foto:
debata (12)

„V noci na štvrtok má v Bratislave začať snežiť. Husté, pravdepodobne až kalamitné sneženie, má pokračovať počas celého štvrtka. Podľa už vydaného druhého stupňa výstrahy Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) predstavuje predpovedaná intenzita sneženia veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ informovala TASR hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Magistrát upozorňuje, že na komunikáciách sa medzi prejazdmi zásahovej techniky bude tvoriť vrstva snehu, čo pravdepodobne spôsobí lokálne komplikácie dopravy a tiež meškanie či výpadky spojov MHD. S preventívnymi posypmi začne samospráva už v stredu vo večerných hodinách.

pocasie-9-12-2021 Čítajte viac Slovensko zasype sneh. Kde ho bude najviac?

Počas výdatného sneženia bude podľa mesta prioritou zimnej údržby zlepšovanie zjazdnosti frekventovaných ciest pluhovaním s dôrazom na nepretržité pluhovanie frekventovaných kopcovitých úsekov. Taktiež priebežné odhŕňanie frekventovaných chodníkov a lávok, minimalizovanie dopadov na MHD dislokovaním záložných autobusov a odťahovej techniky na kritické lokality a dopravné uzly. Po ukončení sneženia postupné zabezpečenie zjazdnosti všetkých ciest a schodnosti chodníkov v správe mesta.

„Pre zabezpečenie chodu MHD sú všetky vozidlá vybavené zimnými pneumatikami na hnacej náprave. Napriek tomu môžu lokálne vznikať problémy s prejazdnosťou ciest, s následným meškaním alebo výpadkami spojov. Mestský dispečing bude situáciu a zásahy koordinovať s dispečingom Dopravného podniku Bratislava, mestskými časťami a Krajským dopravným inšpektorátom napr. vo vzťahu k pohybu kamiónov,“ spresnilo mesto.

Na intenzívne sneženie sa pripravujú aj bratislavské mestské časti, ale aj bratislavská mestská polícia. Viacerí bratislavskí starostovia vyzvali obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta, aby zvážili presuny po meste, pred individuálnou automobilovou dopravou uprednostnili mestskú hromadnú dopravu a zvážili skôr prácu z domu.

Bratislavčania môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj „horúca linka“ zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 h. Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Snežiť bude aj v ďalších okresoch

SHMÚ rozšíril na štvrtok výstrahu 2. stupňa pred snežením na ďalšie okresy, informuje o tom na svojej stránke. Výstraha sa týka okresov Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Senica, Piešťany, Topoľčany, Nitra, Hlohovec, Trnava, Malacky, Pezinok, Senec, Bratislava, Dunajská Streda a Galanta. Najnepriaznivejšiu situáciu meteorológovia očakávajú na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou desať až 20, ojedinele až okolo 25 centimetrov nového snehu.

Výška nového snehu predstavuje podľa SHMÚ veľké nebezpečenstvo pre dopravu či pohyb osôb. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varujú meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred snežením je na štvrtok vydaná pre Banskobystrický a Žilinský kraj. Meteorológovia vydali prvý stupeň varovania aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Varovanie sa týka Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Rovnaký stupeň výstrahy platí aj pred vznikom poľadovice. Varovanie sa týka Banskobystrického, Košického a Nitrianskeho kraja.

Všetky výstrahy platia počas celého štvrtka až do nočných hodín.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #sneženie