Po deviatich rokoch demontovali žeriav z hradu Krásna Hôrka

Obyvatelia obce Krásnohorské Podhradie sa konečne dočkali. Po deviatich rokoch zmizol z dominanty nad obcou – z hradu Krásna Hôrka žeriav, ktorý tam bol postavený dlhých deväť rokov.

08.12.2021 21:00
Demontáž žeriavu z hradu Krásna Hôrka Foto: ,
Demontáž žeriavu z hradu Krásna Hôrka.
debata (11)

V stredu dopoludnia ho demontovali a za pomoci vrtuľníka zniesli na bývalé parkovisko pod hradom.

„Sme radi, že táto ťažká technika definitívne z hradu Krásna Hôrka odchádza. Vežový žeriav nebol po realizácii dočasných a trvalých strešných konštrukcií síce niekoľko rokov používaný, čo vyvolalo pochopiteľnú kritiku verejnosti a médií, ale tá bola vo veľkej miere neopodstatnená. Vedeli sme, že žeriav ešte budeme na hrade potrebovať. Spomenutá pauza bola spôsobená najmä zmenou metodiky komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka a bezprostredného okolia hradu koncom roka 2017, neplánovanými zdržaniami projektu z titulu náročnej komunikácie s obcou Krásnohorské Podhradie a zložitosťou povoľovacích procesov a zmenami na ministerstve kultúry, keď dochádzalo k väčším či menším posunom,“ povedala Tímea Mátéová, riaditeľka špecializovaného umeleckohisto­rického pracoviska Slovenského národného múzea – Múzeum Betliar. Uviedla tiež, že prví návštevníci by mohli navštíviť hrad v jeseni 2023.

VIDEO: Z Krásnej Hôrky zmizol žeriav.

Video

Demontáž zrealizovali v rámci zákazky „Prípravné práce k obnove hradu Krásna Hôrka“. „Dovoz a montáž vežového žeriava na Krásnej Hôrke si v roku 2012, v rámci obnovy hradu po ničivom požiari, objednal zhotoviteľ dočasných striech. Potom ho využíval ďalší zhotoviteľ trvalých striech. Od októbra 2015 prevzalo žeriav do prenájmu SNM, lebo bolo zrejmé, že žeriav bude ešte potrebný. Cena tzv. udržiavacieho prenájmu bola dohodnutá na 500 eur bez DPH mesačne, čo bolo finančne efektívnejšie ako prípadná kompletná demontáž a následná opätovná montáž žeriava,“ vysvetľuje Mátéová.

Demontáž žeriavu z hradu Krásna Hôrka.
Demontáž žeriavu z hradu Krásna Hôrka.
+6Demontáž žeriavu z hradu Krásna Hôrka. Peter...

Vežový žeriav bol okrem realizácie trvalých a dočasných strešných konštrukcií doteraz na Krásnej Hôrke použitý aj v rámci prípravných prác na obnovu hradu, najmä pri presune demontovaných, požiarom poškodených rozmerných a ťažkých prvkov z Horného hradu a 5. nádvoria, ako aj pri prísune stavebných materiálov do hradného komplexu, ktoré budú potrebné pri realizácii prípravných prác. Pomocou žeriava boli tiež premiestnené kamenné články, liatinový nosník zo známeho budapeštianskeho Széchenyiho reťazového mosta, ktorý bol vyrobený v andrássyovskej zlievarni v Drnave, a mohutné bronzové delo cisára Maximiliána II. zo 16. storočia z podstavca spred hradu Krásna Hôrka, čo však nebolo jeho pôvodné umiestnenie za Andrássyovcov, ale vymyslené riešenie počas socialistickej prestavby v 2. polovici 20. storočia.

„Zažívame krásny moment, pretože po dlhých rokoch nečinnosti sa múzeum rozhodlo odstrániť ho z nášho hradu. Myslím si, že tu bol zbytočne dlho. Obec Krásnohorské Podhradie so žeriavom a ani s rekonštrukciou hradu nemá nič spoločné,“ zdôraznil starosta obce Peter Bollo.

Dodal, že treba upraviť infraštruktúru, postaviť stánky s občerstvením, informačné centrum. S úsmevom hovorí, že niektorým bude žeriav aj chýbať. „Už sme chceli vyrobiť tabuľku, ktorú by sme umiestnili na žeriav. Bolo by na nej napísané: Národná kultúrna pamiatka – žeriav Krásnohorské Podhradie," vtipkuje.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka #Košický kraj #Krásnohorské Podhradie #rekonštrukcia hradu #demontáž žeriavu