Kaskádové hroby v Ružomberku sú slovenským unikátom

Hrobovisko kreované do kaskád v týchto dňoch budujú na ružomberskom cintoríne. Na pomerne malom mieste vznikne až dvojnásobok „lôžok“ pre nebohých. Prvé budú hotové koncom roka.

10.12.2021 12:55
Ružomberok, kaskádovité hrobovisko Foto: ,
V Ružomberku vzniká kaskádovité hrobovisko.
debata (1)

Samospráva vraví o výraznej pomoci pre mestský cintorín, v ktorom je už veľmi málo miesta pre nové hroby. Pripomína, že to nie je spôsobené koronavírusom, ale terénom, v ktorom sa miesto posledného odpočinku nachádza.

„Je pevne ohraničené a nie je možné ho nejakým spôsobom rozširovať. Z jednej strany cintorína máme les, z druhej cestu a na ďalšej sú rodinné domy. Okrem toho leží v miernom svahu, kde sú samé skaly či korene stromov. Je to veľmi zlý terén aj pre kopanie nových jám,“ vysvetlil ružomberský hovorca Viktor Mydlo.

VIDEO: Hroby ako kaskády na cintoríne v Ružomberku.

Video

Kaskádovité hroby sú vlastne prefabrikované konštrukcie, ktoré sa tam položia. „Takže už nejde o klasickú jamu, ako to poznáme. Každé takéto miesto obsahuje priestor pre dve rakvy, ktoré sa uložia nad sebou. Keďže to nie je v zemi, po uložení prvej truhly dôjde k prekrytiu poklopmi a na to sa naleje asi sedem centimetrov betónu. Po jeho zaschnutí sa vytvorí to ďalšie miesto,“ objasnil Mydlo s tým, že vlastne ide o hrobku.

Na malom priestranstve takto počet miest na pochovávanie zdvojnásobia. Namiesto 70, ktoré by tam za bežných okolností vznikli, tam aktuálne pribúda 140 hrobov. To však nie je definitívny počet.

V Ružomberku vzniká kaskádovité hrobovisko....
Cintorín v Ružomberku je v náročnom teréne.
+3V Ružomberku vzniká kaskádovité hrobovisko.

Technik stavebných prác hroboviska Patrik Samolej priblížil, že momentálne prebieha prvá etapa projektu, ktorú dokončia v decembri. „Celkovo vznikne deväť radov s 220 miestami. Začali sme v lete a ďalšie etapy odštartujeme niekedy na jar. Vlastne hneď ako nám to dovolí počasie,“ doplnil technik.

S nápadom, ako na malom mieste pochovať čo najviac ľudí, prišli tamojší architekti už predvlani. Inšpirovali sa zrejme v zahraničí – podobne to riešia najmä v južanských krajinách. Cena takýchto hrobových miest v Ružomberku bude totožná s tými, ktoré tam už existujú. Podľa našich informácií investovalo mesto do tohto projektu, z vlastného rozpočtu, do pol milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hroby #Ružomberok #Žilinský kraj