Bratislavské letisko funguje štandardne, neočakáva žiadne ďalšie komplikácie v dôsledku kalamity

Letisko Bratislava funguje v štandardnom režime, aktuálne neočakáva žiadne ďalšie komplikácie v dôsledku štvrtkovej kalamitnej situácie. Ako v piatok uviedla hovorkyňa najväčšieho domáceho letiska Zuzana Drobová, z dôvodu bezpečnosti bola na základe meraní brzdných účinkov dráhy celková doba uzávery letiska počas predošlého dňa určená zhruba na sedem hodín, vrátane dočisťovania kritických snehových valov.

10.12.2021 18:57
letisko Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

„Rozhodnutie o uzatvorení letiska pre leteckú prevádzku padlo približne v čase o 12:30. Do tohto času aj vďaka nasadeniu nášho letiskového personálu bezpečne odleteli všetky pravidelné linky. Meteorologická situácia sa počas dňa zhoršovala, spád zrážok bol natoľko intenzívny, že nepomáhal ani chemický zásah,“ podotkla Drobová. Aj napriek kontinuálnemu procesu čistenia vzletovo-pristávacej dráhy od štvrtkového rána bola uzávera letiska podľa hovorkyne nevyhnutná z dôvodu udržania bezpečnosti leteckej prevádzky. „Spád zrážok v tuhej forme bol natoľko mohutný, že podľa predpisov a postupov nebolo možné vykonať bezpečné pristátie a vzlet z dráhy,“ upozornila.

Vzletovo-pristávacie dráhy pre bezpečné pristátia a vzletu lietadiel musia spĺňať prísne kritéria brzdných účinkov, preto v prípade zlých poveternostných podmienkach ako je sneženie či silný vietor, sú dráhové systémy na kritický čas uzatvorené. „Poveternostné podmienky príslušné letiskové oddelenie pravidelne monitoruje, na dráhové systémy sme vo štvrtok zabezpečili personálne obsadenie v počte 17 zamestnancov, 6 špeciálnych letiskových zametačov, špeciálne vozidlo vykonávajúce postrek nemrznúcej kvapaliny a aj posypový mechanizmus,“ priblížila Drobová.

Vďaka koordinácii všetkých prevádzkových zložiek letiska podieľajúcich sa na vybavovaní liniek podľa hovorkyne neboli vo štvrtok zrušené žiadne pravidelné prílety ani odlety. „Odlet pravidelnej linky Ryanairu do Dublinu bol omeškaný o 73 minút v dôsledku silného sneženia, procesu odnámrazovania lietadla a odhŕňania a sypania dráhy pred odletom linky. V dôsledku nepriaznivej meteorologickej situácie boli zrušené len lety všeobecného letectva, ktoré boli buď presmerované na iné letiská, resp. ich let bol presunutý na dnešný deň,“ dodala hovorkyňa bratislavského letiska Zuzana Drobová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letisko M. R. Štefánika