Vianočné trhy v Košiciach zrušili, otvoria však klzisko

Obyvatelia a ani návštevníci Košíc si tohto roku neužijú vianočné trhy. Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach.

16.12.2021 06:39
Košice, Rozprávkovo Foto:
Mestský park v Košiciach sa premenil na Rozprávkovo.
debata (2)

Nič na tom nezmenilo ani utorkové rozhodnutie vlády, podľa ktorého od piatka 17. decembra bude platiť už len zákaz večerného vychádzania. Toto rozhodnutie sa totiž nevzťahuje na hromadné podujatia, medzi ktoré patria aj vianočné trhy.

Nemôžu sa uskutočniť ani sprievodné kultúrne podujatia na pódiu pri súsoší Immaculata, ktoré mali Vianočné trhy sprevádzať. Rovnako nebude umožnený predaj ani v jednom z desiatich drevených stánkov, ktoré od konca novembra dotvárajú kolorit Hlavnej ulice.

Otáznikom zatiaľ zostáva, v akej forme a podobe sa uskutočnia oslavy príchodu nového roka v Košiciach. Mesto má aj naďalej pripravený program aj s vystúpeniami umelcov alebo ohňovou šou. Z plánov zatiaľ definitívne vypadol len obľúbený Detský Silvester v Historickej radnici, ktorý tam nebude možné zorganizovať, keďže by sa konal vo vnútorných priestoroch.

V prípade, ak by sa uvoľnili aspoň niektoré pandemické opatrenia, chystá sa mesto v obmedzenej miere potešiť svojich obyvateľov pôvodne plánovaným programom. Definitívne rozhodnutie padne v najbližších dňoch podľa toho, aké by mali byť koncom roka platné pandemické opatrenia a nariadenia hygienikov.

Predvianočnú atmosféru si však môžu ľudia užiť v Mestskom parku, ktorý sa od uplynulého piatka premenil na krajinu Rozprávkovo. V rámci Košických rozprávkových Vianoc tam na nich každý deň od 16.30 do 21.00 čakajú nádherne vysvietené postavičky na motívy najznámejších slovenských rozprávok, ako sú Červená čiapočka, Medovníková chalúpka a Perinbaba.

Okrem toho sa v centre mesta môžu pokochať aj vianočnou výzdobou na Hlavnej, Bielej, Františkánskej, Uršulínskej alebo Univerzitnej ulici. Čakajú na nich aj anjelici pri Spievajúcej fontáne a Michalskej kaplnke. Ešte tento týždeň by sa po oprave poškodenej svetelnej inštalácie mal opätovne rozsvietiť aj most pri Kunsthalle na Štefánikovej ulici, ktorého káble nedávno poškodili vandali.

V Košiciach v piatok otvoria klzisko. Foto: mesto Košice
klzisko, Košice V Košiciach v piatok otvoria klzisko.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva však odobril žiadosť mestského podniku Tepelné hospodárstvo (TEHO) o prevádzkovanie mobilnej ľadovej plochy v košickom Mestskom parku. Klzisko tak bude môcť začať v piatok 17. decembra so svojou prevádzkou. Presne o 24 hodín neskôr sa tam pri príležitosti osláv storočnice hokeja v Košiciach a v Mestskom parku uskutoční aj priateľský zápas hokejových nádejí HC Košice a Liba Academy.

„Vstup na plochu bude možný iba pre osoby v režime OP, teda očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19, ktorý musí byť kontrolovaný určenou osobou. Maximálna kapacita korčuliarov na ľadovej ploche v súčasnej dobe môže byť len 1 osoba na 25 m2, a to bez prítomnosti divákov,“ uvádza vo svojom rozhodnutí riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová. V Mestskom parku sa teda môže naraz korčuľovať maximálne 33 záujemcov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Vianoce #Košický kraj #oslavy Nového roku #klzisko