Košická župa chce stavať halu, poslanci sú proti

Na on-line zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja (KSK) v polovici decembra poslanci neschválili kúpu pozemkov za 2,2 milióna eur v areáli bývalých tréningových plôch futbalového štadióna Lokomotíva v Košiciach.

03.01.2022 14:00
debata

Kraj tam chcel vybudovať športovú trojhalu pre loptové hry, pričom výstavbu by spolovice financoval Slovenský olympijský a športový výbor.

Predávajúca developerská spoločnosť Košická investičná tam ešte v roku 2015 chcela postaviť šesť poschodových domov s 81 apartmánmi rôznych veľkostí. Súčasťou malo byť viac ako desať vonkajších športovísk vrátane bežeckého oválu, multifunkčného a futbalového ihriska a športový objekt s fitnescentrom, wellnessom a tenisovými aj bedmintonovými kurtmi.

Apartmány sa mali predávať alebo prenajímať profesionálnym alebo amatérskym športovcom a ich rodinám. Podmienkou malo byť členstvo minimálne jedného príslušníka v športovom klube. Obyvatelia bývajúci v okolí dlhodobo cez občianske združenie Za štadiónom namietali rozpor s územným plánom. Stavby podľa nich mali byť obytné a so športom nemali mať nič spoločné. Vo februári 2019 stavebný úrad zamietol konanie vo veci vydania územného rozhodnutia na stavbu týchto domov.

Ako povedal na zastupiteľstve predkladateľ návrhu župan Rastislav Trnka, ide o deväť pozemkov a jednu stavbu. „Obstaranie projektovej dokumentácie je vo výške 300-tisíc eur. Momentálne máme pripravenú architektonickú štúdiu a zároveň máme podpísaným memorandom schválenú približne polovicu investície, to znamená cca päť miliónov eur zo strany Slovenského olympijského výboru,“ vysvetľoval Trnka.

Košice, hala

Kraj nie je realitka

Proti tomuto návrhu ostro vystúpil poslanec Milan Potocký. „Návrh nepodporím, pretože úlohou samosprávy nie je zachraňovať nevydarené súkromné investície a aktivity. Samosprávny kraj nie je realitná kancelária, ktorá by mala skupovať nehnuteľnosti od firiem a spoločností, ktoré nevedeli svoj majetok využiť. Mal by hlavne zveľaďovať svoj majetok. Motív a dôvody, pre ktoré chce súkromná firma predať pozemky v športovom areáli Lokomotíva, nie sú vysvetlené ani v dôvodovej správe a ani ich nespomenul predkladateľ. Kľúčové sú však pre rozhodnutie, či je správne, aby subjekt dostal plnenie z verejných zdrojov,“ vyhlásil poslanec.

Podľa Potockého sa spoločnosť Košická investičná pokúšala obísť územný plán. „Na papieri prezentovala, že pôjde o výstavbu apartmánových domov pre športovcov a bývanie malo byť len doplnkovou funkciou. Nič z toho však nebola pravda, a preto projekt nebol povolený. Jednoducho, tento subjekt chcel len v rozpore s územným plánom pozemky určené na šport zmeniť na stavebné. Zavádzal pri tom občanov aj úrady. A teraz, keď neuspel, chce svoju investíciu zachrániť z verejných zdrojov cez samosprávny kraj. Úlohou samosprávy nie je sanovať podnikateľské neúspechy, zvlášť keď im predchádzali turbulentné podnikateľské pokusy.“

Pozemok nie je lukratívny

Viacerým krajským poslancom sa zámer Trnku nepozdával. Michal Rečka pripomenul, že prichádza ťažké finančné obdobie, ceny energií aj materiálov sa zvyšujú a ísť do budúceho roku s takýmto plánom je nezmysel. Poslanci František Petro a Emil Kočiš videli problém aj v tom, že kraj o tejto investícii nekomunikoval ani s mestom a ani s príslušnou mestskou časťou Košice – Sever.

Aj preto ešte pred začiatkom rokovania navrhol župný poslanec a primátor Košíc Jaroslav Polaček stiahnutie tohto bodu z programu. „Pýtam sa, prečo sme nedostali k materiálu aj architektonickú štúdiu? Zaujíma ma tiež, aká je trhová cena pozemku a či sa rokovalo s vlastníkmi. Tento pozemok nie je vôbec lukratívny. Preto si myslím, že môže byť lacnejší,“ tvrdí Polaček.

Dodáva, že mesto Košice v minulosti dostalo ponuku, prezrelo si pozemok, ale stanovisko orgánov mesta uviedlo, že na tomto pozemku nie je možné postaviť halu. „Keďže nepoznám projekt kraja, je tu riziko, že ak kúpime pozemok, môže sa stať, že podľa regulatívov mesta bude táto hala nepostaviteľná,“ podotkol Polaček.

Zastupiteľstvo samosprávneho kraja uznesenie o kúpe pozemkov nakoniec neschválilo. Za bolo 21, proti 9 a zdržalo sa 17 to 49 prítomných poslancov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Košice #Košický kraj #multifunkčná hala #zastupiteľstvo KSK