Nad Svidníkom je nová vyhliadka s útulňou

Nad bývalým vlekom v meste Svidník sprevádzkovali vyhliadku s útulňou. Stavba v ťažko prístupnom teréne si vyžiadala náklady vo výške viac ako 80-tisíc eur a vybudovali ju s finančnou podporou viacerých subjektov.

26.12.2021 14:43
Svidník, rozhľadňa Foto:
Nad Svidníkom je nová vyhliadka s útulňou.
debata (4)

Jedinečný výhľad z veže ukazuje panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy.

Najrýchlejšie sa dá na vyhliadku dostať priamo po pôvodnom svidníckom vleku, ktorý je teraz už nefunkčný. Táto trasa je však náročnejšia. Druhou – dlhšou – trasou, je potrebné v polovici vleku odbočiť po zelenej značke cez tzv. Prielazok. Na vyhliadku sa tak možno dostať za 30 až 40 minút. Klub slovenských turistov Beskydy sa však snaží značenie zlepšiť.

Nad Svidníkom je nová vyhliadka s útulňou.
Nad Svidníkom je nová vyhliadka s útulňou.
+2Nad Svidníkom je nová vyhliadka s útulňou.

Veža má výšku 13 metrov a môžete v nej zažiť aj vzrušenie z nocovania v útulni s pohľadom na panorámu mesta. Primátorka Svidníka Marcela Ivančová verí, že veža bude dlhé roky odolávať nástrahám počasia i vandalizmu. „Ak vyjdete na vyhliadku s útulňou nad svidníckym vlekom, budete na jedinečnom mieste, ktoré odhalilo svoj potenciál až po postavení veže,“ hovorí a dodáva, že nová vyhliadka je miestom na stretnutia v zdravom prostredí prírody, a pritom nie ďaleko od komfortu mesta. Oddýchnuť sa tu dá s rodinou a priateľmi pri pohľade na známe prostredie z úplne iného uhla.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Svidník #Prešovský kraj #vyhliadková veža #útulňa