Vodiči Eurobusu v Košiciach sú v štrajkovej pohotovosti

Od pondelka vyhlásila odborová organizácia OZ KOVO Eurobus Košice štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je nespokojnosť s vývojom kolektívneho vyjednávania v organizácii.

21.12.2021 06:37
debata

Kolektívna zmluva má garantovať zamestnancom vyššie nároky než zákony Slovenskej republiky vzťahujúce sa na dopravu. „Zákonný minimálny mzdový nárok vodiča autobusu, bez mzdových zvýhodnení, na rok 2022 sa pohybuje približne na úrovni 1 140 eur. Návrh zamestnávateľa Eurobus Košice je nižší cca o 260 až 278 eur. To je pre zamestnancov neprijateľné,“ uvádzajú odborári s tým, že vlastne vyjednávajú o tom, čo im garantuje zákon.

„Odborová organizácia očakávala razantnejšie zvýšenie miezd všetkým zamestnancom, pretože mzdy v Eurobuse sú nízke a nezabezpečujú dôstojnú životnú úroveň zamestnancov a ich rodín. Zamestnávateľ neberie do úvahy sociálny rozmer mzdy," vyhlásil Milan Boberský, predseda odborovej organizácie Eurobus.

Vodiči autobusov sa pýtajú, z čoho majú platiť zvýšené rodinné výdavky. „Posledné zvýšenie cien najčastejšie používaných tovarov a služieb je podľa štatistiky viac než sedem percent. Perspektívne sa ráta so stúpajúcim trendom inflácie. Pracujeme v náročnej profesii, kde máme zodpovednosť za zdravie a životy nielen cestujúcich, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. O zvýšených protipandemických opatreniach, ktoré musíme dodržiavať, nehovoriac. Odvetvie autobusovej dopravy čelí akútnemu nedostatku vodičov a jedným z dôvodov je aj nízke ohodnotenie,“ konštatoval Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO.

Odborári taktiež zdôrazňujú, že vodiči autobusov, ako aj ostatní zamestnanci Eurobusu si zaslúžia spravodlivé mzdy a nie platy pod ľudskú dôstojnosť. „Ani doteraz nedostávame to, čo si zaslúžime. Priemerná mzda bez mzdových zvýhodnení, príplatkov, je cca tisíc eur v hrubom, na niektorých autobusových linkách oveľa menej," podotkol Boberský.

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti svojím podpisom podporili všetci vodiči, ktorí boli oslovení. V prípade nedohody požiadajú odborári ministerstvo práce o určenie sprostredkovateľa a v ďalšom kroku nevylučujú ani ostrý štrajk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Košice #mzdy #Košický kraj #kolektívne vyjednávanie #Eurobus