Sneh si v bojnickej zoo užívajú aj zvieratá z Afriky

Zima a s ňou súvisiaca snehová nádielka nerobí problém ani slonom, ťavám či zebrám. To, že bielu perinu si vedia dosýta užiť, nám potvrdil hovorca Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach Pavel Procner.

02.01.2022 10:37
Bojnice, zoo Foto:
Sneh si poriadne vedia užiť aj zvieratá pochádzajúce z tropických oblastí.
debata (2)

VIDEO: Zvieratá v bojnickej ZOO sa nezľakli ani snehu, ktorý napadal v druhej polovici decembra (21. 12. 2021)

Video

„Naše zvieratá vnímajú zimu veľmi pozitívne. Vonkajšie výbehy sú k dispozícii len tým, ktoré sú na toto ročné obdobie prispôsobené a nízke teploty im neprekážajú,“ vraví Procner. Objasnil, že používať môžu aj vnútorné priestory a je na ich uvážení, kde budú tráviť deň.

„Ostatné zvieratá sú zazimované vo vykurovaných interiéroch zázemia zoo,“ podotkol. V tomto prípade ide najmä o tropické druhy vtákov, pásavce, nosále, ženetky, malé antilopky dikdik či menšie druhy primátov.

Hovorca pokračoval, že sneh s chladnejším podnebím u nich neprekáža ani mnohým zvieratám pochádzajúcim z tropických oblastí. „Prevažná väčšina je narodená a odchovaná v zoologickej záhrade, preto sú zvyknuté aj na zimné obdobie. Mnohí z našich návštevníkov si myslia, že pohyb zebry, antilopy, ťavy či slona po snehu je neprirodzený, ale nie je to celkom pravda,“ povedal.

Spomínané druhy si podľa neho vedia sneh poriadne užiť. „Bláznia sa v ňom, váľajú a na túto zmenu v počasí reagujú veľmi dobre,“ tvrdí. Zároveň pripomenul, že počas zimy nie sú žiadnym spôsobom vyháňané do vonkajších priestorov.

Keďže k dispozícii majú vykurované interiéry, môžu sa tam kedykoľvek uchýliť. U zebier je napríklad teplo zabezpečované infrapanelmi. Antilopy a slony majú podlahové kúrenie.

„Ťavy dvojhrbé nič také nepotrebujú, u nich sa zázemie vybaví, pred každou zimou, hlbokou podstielkou,“ vysvetlil Procner. Podčiarkol, že vstup do výbehu zvieratám zamedzený nie je a čas, ktorý strávia vonku, je výlučne ich voľbou.

„Na čerstvom vzduchu trávia prevažnú väčšinu dňa. Faktom, o ktorom mnohí nevedia je, že pre spomínané druhy vplýva zle najmä vysoká vlhkosť a silný vietor, nie sneh,“ ozrejmil.

Vianoce strávili bojnické zvieratá tak, ako každý iný deň. „Ani počas sviatkov nezostávajú samé – trávia ich so svojimi chovateľmi či chovateľkami,“ priblížil hovorca. Výzdoba, slávnostná či špeciálnejšia strava u nich potrebná nie je, lebo obohatenie životného prostredia si vyžadujú počas celého roka, nielen v rámci sviatkov.

Donedávna fungovala zoo v nezvyčajnom režime, keďže kvôli lockdownu nemohla byť pre verejnosť otvorená. Túto zmenu podľa Procnera zaregistrovali aj zvieratá. Rovnako tiež fakt, že zo dňa na deň tam zavládla komorná atmosféra.

„Veď na pohyb návštevníkov sú zvyknuté. Je veľmi ťažké vyhodnotiť, ktoré zviera absenciu ľudí vo svojej blízkosti oceňuje a ktoré postráda. Nie je to závislé od druhu, ale od individuálnej povahy zvieraťa,“ poznamenal hovorca. Isté však je, že pre ne ide o náhlu a citeľnú zmenu.

„Zo skúsenosti z uplynulého obdobia očakávame, že po znovuotvorení zoologickej záhrady začnú byť zvedavé, aktívnejšie a budú opúšťať vnútorné ubikácie, aby preskúmali ruch okolo seba,“ doplnil Procner.

ZOO Bojnice je v súčasnosti otvorená v režime OP. Podmienky vstupu uvádza na svojej webovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Bojnice #sneh #Trenčiansky kraj