Minulý týždeň bez elektriny, teraz sa riešenie na Spiši našlo

Väčšie množstvo odberateľov elektrickej energie z okolia i mesta Spišská Nová Ves takmer zostalo bez energie.

29.12.2021 07:00
debata (2)

Spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) totiž prijala stanovisko o odmietnutí uzatvorenia zmluvy s dlhoročnými stálymi zákazníkmi. Riešenie sa nakoniec našlo.

Primátor mesta Pavol Bečarik sa preto obrátil na ministerstvo hospodárstva so žiadosťou o pomoc pri zabezpečení dodávky elektriny. Podľa primátora sú medzi odmietnutými zákazníkmi napríklad miestny domov dôchodcov, poľnohospodárske družstvá, obce, bytové družstvá (kotolne), väčšie a stredné podniky v počte 100 zamestnancov, hotely, štrkoviská, priemyselné parky, obchodné centrá.

„Podľa dostupných informácií ani alternatívni dodávatelia elektriny, ako je napríklad SPP, nie sú schopní ich prevziať. Hrozí tak, že od 1. januára ostanú bez elektriny,“ tvrdí Bečarik. Svoju výzvu ministerstvu odôvodňuje hlavne tým, že štát je 51-percentným vlastníkom VSE. „V prípade, že tieto subjekty ostanú bez dodávky elektriny, hrozia veľké škody na majetku a najmä na životoch ľudí a hospodárskych zvierat. Obávam sa fatálnych následkov,“ zdôraznil primátor.

Spoločnosť VSE totiž dňa 23. decembra oznámila, že pre zákazníkov, ktorým sa končí zmluva dňa 31. decembra 2021 a ktorí neuzavreli ešte zmluvy na rok 2022, resp. neakceptovali žiadnu ponuku, dodatočné objemy elektriny na trhu chýbajú. Súčasne avizovala, že hľadá pre týchto odberateľov riešenie. Podľa ich vyjadrenia ide o menej ako jedno percento zákazníkov, ktorí patria do 20-tisícového portfólia klientov v skupine malých podnikov.

Situácia sa však tento týždeň podstatne zmenila. „Zmluvy na dodávku elektriny tejto skupine zákazníkov obnovíme,“ oznámil Miroslav Kulla, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VSE. „Zákazníci sa nemusia obávať, dodávka elektriny bude pre nich zabezpečená. S každým zákazníkom sa spojíme ešte tento týždeň a predstavíme individuálne riešenia,“ dodáva Kulla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Spišská Nová Ves #Košický kraj #Východoslovenská energetika