Ako trávili Vianoce zvieratá v ZOO? Pozrite sa, aké darčeky dostali

Samotné sviatky Vianoc zvieratá nevnímajú tak výnimočne ako ľudia. V bratislavskej ZOO však pre nich pripravili rôzne formy darčekov.

29.12.2021 06:35
debata

„Chovatelia pre obyvateľov ZOO pripravili rôzne formy tzv. enričmentu, pomocou ktorého sa majú zvieratá rozptýliť a spestriť si tak deň,“ uviedla vedúca zoologického oddelenia, Silvia Pirošková.

Adax núbijský pri stromčeku.
Jedlé ozdoby na stromček pre kopytníky v podobe...
+2Samica jaguára amerického s balíčkom, v ktorom...

Pri príprave enričmentu je potrebné vychádzať z toho, čo je pre dané zviera prirodzené a zaujímavé. „Ľudoopy ako šimpanzy a orangutany dostali deky či osušky, ktorými sa radi prikrývajú. Maškrty mali zabalené v rôznych textilných hlavolamoch, aby museli precvičiť prsty a vymyslieť ako potravu získajú,“ vysvetlila Pirošková. Lemury, makaky či mačiaky dostali napríklad sušené ovocie a oriešky zabalené v listoch a zavesené v expozíciách.

zoo serial Kengura Čítajte viac Za dverami ZOO: Prečo by kengury vyhrali súťaž v plávaní?

Zoologička dodala, že mačkovité šelmy ako levy, jaguáre, leopard a tiger, dostali rôzne kúsky ovčej vlny alebo kúsky mäsa v krabiciach, ktoré vo svojich výbehoch potom „lovia“. „Kopytníkom sa pripravili „vianočné stromčeky“, na ktoré sa umiestnili ozdoby v podobe jabĺčok, šalátu, mrkvy. Veľakrát sa stane, že zo stromčekov zostane len „torzo“,“ vysvetlila Pirošková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #ZOO Bratislava