Používanie zábavnej pyrotechniky môže mať pre zvieratá smrteľné následky

Napriek tomu, že v Bratislave platí všeobecne záväzné nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov, ktoré zakazuje ich používanie celoročne, nájdu sa ľudia, ktorí ho porušujú. Neuvedomujú si pri tom, že používanie zábavnej pyrotechniky v hlavnom meste veľmi škodí spoločenským a voľne žijúcim zvieratám a aj zvieratám v ZOO Bratislava.

30.12.2021 12:00
debata

„Počas osláv Silvestra trápia najmä nosorožce, kengury, antilopy, žirafy či primáty rôzne tráviace problémy spôsobené stresom a úzkosťou. Reakciou na stresovú situáciu môže byť aj snaha o únik, pričom môže dôjsť k vážnemu zraneniu, napríklad nárazom do oplotenia,“ vysvetlila Silvia Pirošková, vedúca zoologického oddelenia. To sa stalo v minulosti osudným aj samici lamy krotkej, ktorá na následky nárazu uhynula.

VIDEO: Používanie zábavnej pyrotechniky veľmi škodí zvieratám.
Video

Ani zatvorenie v chovnom zariadení nie je zárukou bezpečia zvierat. „U šimpanzov dochádza napríklad k útokom na vlastných členov. Následky chvíľkovej zábavy sú prítomné aj v dňoch po oslavách. Zvieratá sa boja vyjsť do vonkajších výbehov a nespolupracujú s chovateľmi aj napriek tomu, že ich dôverne poznajú,“ dodala zoologička.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová uviedla, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zabehli svojim majiteľom. „Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravným prostriedkov,“ vysvetlila Dugovičová. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky majú tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar.

samica jaguara americkeho Čítajte viac Ako trávili Vianoce zvieratá v ZOO? Pozrite sa, aké darčeky dostali

„Apelujeme v tomto čase na ľudí, obyvateľov Bratislavy, aby nepoužívali pri oslavách nového roku svetlice či petardy. Výrazne nám tým pomôžu ochrániť zvieratá pred stresom a prípadným zranením, či smrťou. Sme radi, že na dodržiavanie nariadenia o používaní pyrotechniky budú v okolí zoologickej záhrady ako aj útulku Slobody zvierat, dohliadať aj hliadky kynológie Mestskej polície Bratislavy, ktorým týmto ďakujeme za pomoc a spoluprácu,“ povedal Tomáš Hulík, poverený vedením ZOO Bratislava.

Foto: Mestská polícia Bratislava
Mestska policia Bratislava pri ZOO Bratislava

Stratené či zranené psíky a mačky je potrebné hlásiť na linku mestskej polície. V rámci Bratislavy vykonáva nepretržitú odchytovú službu Sloboda zvierat. „Povinnosť postarať sa o takéto zvieratá, majú všetky obce na Slovensku. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat, je potrebné kontaktovať priamo záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR,“ dodáva Kristína Devínska, koordinátorka kampaní Slobody zvierat.

debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #ZOO Bratislava #Sloboda zvierat