Muž napadol v kostole v Bardejove kňaza, hrozia mu tri roky väzenia

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva v súvislosti s napadnutím kňaza v Bardejove.

03.01.2022 10:49 , aktualizované: 15:08
Omša / Náboženstvo / Cirkev / Kázeň / Foto:
Ilustračné foto
debata (43)

Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v sobotu dopoludnia bol napadnutý 26-ročný kňaz počas slúženia liturgie v gréckokatolíckom chráme bl. hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na sídlisku Vinbarg v Bardejove.

Počas slávenia svätej liturgie predstúpil pred kňaza muž, ktorý mal oblečenú bundu s urážlivým textom voči Bohu. Po tom, ako kňaz predniesol čítanie zo svätého evanjelia muž k nemu pristúpil a udrel ho do pravého ramena. K výtržníkovi hneď pristúpili blízko stojaci veriaci a vyviedli ho z chrámu. Muž aj počas tohto momentu v chráme vulgárne nadával.

„Kňaz v závere liturgie povzbudil veriacich, aby mali s výtržníkom pochopenie, pomodlili sa za neho a odpustili mu. O tento incident sa ihneď začala zaujímať polícia a prípad je v štádiu vyšetrovania,“ dodal Pavlišinovič.

„Napadnutý kňaz neutrpel žiadne zranenia, k útoku však došlo na mieste verejnosti prístupnom,“ priblížila ďalej hovorkyňa polície Ligdayová s tým, že zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky.

Gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak incident vníma ako ohrozenie osoby kňaza v jeho službe. „S ľútosťou som prijal správu o útoku výtržníka na nášho mladého kňaza, ktorý sa odohral počas slávenia liturgie na Nový rok vo farnosti na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Slovensko bolo vždy charakterizované ako národ so silnými kresťanskými koreňmi viažúcimi sa na duchovné dedičstvo sv. Cyrila a Metoda, čo je zakotvené aj v preambule Ústavy SR. S veľkým rozrušením som vnímal už ataky, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi udiali na Slovensku, či už šlo o posprejované kostoly a kláštor v Bratislave, alebo útok zbraňou na kostol v Dúbravke,“ povedal Babjak.

Aktuálny incident je však podľa neho už ohrozením osoby kňaza v jeho službe. „Pre mňa je to nepochopiteľný skutok. Chápem, že situácia v spoločnosti je aj pod vplyvom pandémie nového koronavírusu napätá, no takéto prejavy nič nevyriešia. Kresťanstvo podľa vzoru Ježiša Krista šíri lásku, pokoj a odpustenie,“ skonštatoval Babjak.

„Dávajme dobrý príklad mladej generácii, aby nestrácala ideály, aby neblúdila v rozmanitých spletiach nadávok, pohoršení a segregačných postojov,“ doplnil.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #napadnutie #Bardejov #kňaz