V Košiciach zmodernizujú električkové depo

Električky v Košiciach jazdia už od roku 1956. O deväť rokov neskôr otvorili aj tzv. areál vozovne na Bardejovskej ulici, ktorý v podstate funguje dodnes.

04.01.2022 00:00
Košice, depo Foto:
Košice obnovia areál vozovne na Bardejovskej ulici.
debata

Po dlhých rokoch už nevyhovujúcej prevádzky sa Dopravný podnik mesta Košice dočká očakávanej modernizácie. Bude pozostávať zo stavebných prác a z obstarania jednotlivých technologických zariadení. Realizáciu projektu zabezpečia externí dodávatelia vybraní vo verejnom obstarávaní, a to spoločnosť Metrostav Slovakia z Bratislavy a združenie Depo Košice – DV, ktoré zastupuje spoločnosti TSS Grade, Bratislava a Železničné stavby, Košice.

Metrostav zabezpečí stavebné práce a súvisiace technologické zariadenia, združenie Depo Košice – DV dodá technológiu umývača električiek.

Hotovo o dva roky

Projekt je spolufinancovaný Kohéznym fondom v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020. Maximálna výška poskytnutého Nenávratného finančného príspevku bude 22 296 657,94 eura bez DPH. Práce sa začnú už tento mesiac. Hlavným cieľom je zvýšenie atraktivity a konkurencieschop­nosti verejnej osobnej dopravy prostredníctvom modernizácie údržbovej základne električiek, informuje na svojej stránke košický podnik.

Cieľom projektu je zabezpečiť pripravenosť areálu na zmenu vozového parku, a to v zmysle modernizácie koľajovej časti (koľajový spodok, zvršok, výhybky, spevnené plochy) a súvisiacich technológií (trakčné vedenie, napájacie a spätné vedenie, oznamovacie káble, dátové zariadenia, kamerový systém atď.). Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia pôvodného zastrešenia a výstavba nového zastrešenia jestvujúceho odstavného koľajiska, haly dennej údržby a haly umývača. Projekt zásadne zlepší a skvalitní údržbu električiek.

Košický dopravný podnik tak získa zmodernizované priestory na údržbu, spoľahlivejšiu prevádzku jednotlivých prevádzkových technológií a v neposlednom rade sa zníži negatívny vplyv počasia na odstavené vozidlá. Košičania sa zas môžu tešiť na komfortnejšiu a atraktívnejšiu dopravu z dôvodu kvalitnejšej údržby na moderných servisných zariadeniach.

Celý projekt by mal byť ukončený v decembri 2023. Modernizácia bude prebiehať za plnej prevádzky súčasného depa v jednom areáli.

Vynovia dispečing, pribudnú nové vozidlá

Dopravný podnik uzatvoril aj kúpnu zmluvu s košickou spoločnosťou MÚRCASS, ktorá so svojou ponukou uspela spomedzi dvoch uchádzačov vo verejnom obstarávaní na projekt „Modernizácia dopravného dispečingu – II. etapa“.

V oblasti tejto technologickej časti modernizácie košickej MHD pribudne hromadná digitálna sieť rádiostaníc pre riadenie jej električkovej trakcie. Do pol roka od podpísania zmluvy bude môcť dopravný podnik v rámci novej siete využívať 125 rádiostaníc vrátane príslušnej infraštruktúry určených pre električky, technologické a dispečerské vozidlá.

V októbri minulého roka prišlo do Košíc prvých 15 z celkovo 36 nových autobusov, ktoré objednalo mesto na posilnenie vozového parku. Ide o nízkopodlažné a ekologické autobusy Solaris Urbino 12 vybavených klimatizáciou, USB nabíjačkami a inými modernými zlepšeniami.

Začiatkom tohto roka pribudne 21 nových autobusov SOR NB 18. Pri ich dodávke sa vedeniu mesta Košice podarilo dohodnúť s českou spoločnosťou SOR Libchavy na dodatočnej zľave 579 600 eur z pôvodne vysúťaženej ceny 6 877 500 eur. Ďalšie nové autobusy prídu do Košíc podľa zmluvy medzi januárom a marcom 2022. Jeden autobus tak vyjde na 299 900 eur, čo bude oproti predchádzajúcej dodávke rovnakých autobusov zo záveru roka 2018 znamenať takmer 8,5-percentnú úsporu financií.

Plánovaná rekonštrukcia električkového depa, nové digitálne technológie na riadenie električiek, nové autobusy a aj desať nových električiek s klimatizáciou, ktoré budú dodané v rokoch 2022 – 2023, azda pomôžu mestu zlepšiť mestskú dopravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #modernizácia #Košický kraj #dpmk #električkové depo