Prešov vyhral súdny spor s projektantom cykloželezničky

Mesto Prešov uspelo v súdnom spore s projektantom cykloželezničky Prešov – Zlatá Baňa, od ktorého bude vymáhať vyše polmiliónovú škodu.

22.01.2022 11:27
Cykloželeznička Foto:
Cykloželeznička spája Prešov so Zlatou Baňou.
debata (5)

Krajský súd v Prešove potvrdil rozsudok prvostupňového súdu vo veci chybného projektu týkajúceho sa tejto stavby. Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť a pre spoločnosť A. P. H. ateliér tak vznikla povinnosť zaplatiť mestu Prešov zmluvnú pokutu a náhradu spôsobenej škody vo výške takmer 550-tisíc eur.

Prešov si u projektantov objednal projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a dokumentáciu pre stavebné konanie, ktoré mali byť podkladom pre úspešnú realizáciu výstavby cykloželezničky. Zhotoviteľ, ktorým bola na základe verejného obstarávania firma Swietelsky-Slovakia, predložil mestu Prešov požiadavku na navýšenie ceny diela o viac ako 550-tisíc eur. Dôvodom sú nedostatky v projekte, pre ktoré mali byť vykonané takzvané práce navyše.

Výstavba cykloželezničky sa začala v máji 2018. Dokončená mala byť v tom istom roku na jeseň. Spoločnosť Swietelsky-Slovakia stavbu ukončila v novembri. Žiadala však vyplatenie 560-tisíc eur za práce navyše. V projekte podľa nej chýbali napríklad násypy, výstavba mosta a podobne. Keďže ich však urobili, chceli peniaze navyše.

Projektová firma sa bránila a odmietla podpísať navýšenie prác.

Prešov sa od júna 2019 domáhal, aby súd uložil projektantovi cykloželezničky zaplatiť zmluvnú pokutu a náhradu škody, ktorú projektant spôsobil mestu dodaním chybnej projektovej dokumentácie. Okresný súd Prešov v januári 2020 vyhovel žalobe mesta. Projektant však podal odvolanie, to Krajský súd v Prešove označil ako nedôvodné a potvrdil rozsudok v prospech mesta Prešov.

„Po dva a pol roka trvajúcom spore s projektantom cykloželezničky sa nám podarilo dokázať, že v dôsledku chybného projektu bola mestu Prešov spôsobená viac ako polmiliónová škoda. Túto sumu budeme od projektanta bezodkladne vymáhať v plnej výške,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Odvolací súd zároveň priznal mestu Prešov nárok na náhradu všetkých trov konania. Odvolanie proti uzneseniu Krajského súdu v Prešove už nie je prípustné. Mesto Prešov už podalo návrh na exekúciu, keďže projektant nesplnil svoju povinnosť zaplatiť v lehote stanovenej v rozsudku súdu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Prešov #Prešovský kraj #cykloželeznička