V bratislavskej ZOO uhynula žirafa. Dôvodom bol jej vek

Vo štvrtok 13. januára došlo v obedňajších hodinách po vypustení do výbehu k náhlemu úhynu najstaršej samice žirafy Rothschildovej.

18.01.2022 14:30
Samica žirafy Rothschildovej, Tejla Foto:
Samica žirafy Rothschildovej, Tejla
debata

Smutná správa zasiahla chod celej zoologickej záhrady. Išlo totiž o najstaršiu samicu v stáde žiráf. Tejla by tento rok dovŕšila 24 rokov. Priemerný vek, ktorého sa dožívajú žirafy Rothschildove chované v ľudskej starostlivosti je 25 rokov. V súčasnosti v európskych zoo žijú len 3 samice, ktoré patria do kategórie 25+.

„V našom stáde zostali po uhynutej samici jej traja potomkovia – dve samice a jeden samec. Sociálne správanie v rámci zoskupenia je u žiráf na veľmi vysokej úrovni. Keďže samica, ktorá uhynula bola hlavou stáda, musia sa zvyšné jedince s touto situáciou vysporiadať. Jej pozíciu automaticky prevezme najstaršia samica, ktorou je u nás jej dcéra, Layla," uviedla zoologička Martina Hudec Nemčeková. Zároveň dodala, že situácia, ktorá nastala bola pre zvieratá stresujúca, no vďaka intenzívnej práci chovateľa ju dokázali výborne zvládnuť a už po pár hodinách bolo stádo pomerne pokojné. „Za svoju prax v zoologickej som si všimla, že zvieratá smrť berú inak ako ľudia. Neviem, či je to tým, že zvieratá bez známok života, prípadne staré a choré jedince, vydávajú iný pach, ale akoby sa stali pre zvyšok stáda neviditeľné. Smrť dokážu prijať ako fakt,“ vysvetlila Hudec Nemčeková.

zebra Čítajte viac Za dverami ZOO: Prečo sú zebry pruhované?

Úhyn akéhokoľvek zvieraťa vníma citlivo celá zoologická záhrada. Obzvlášť, keď ide o tak výnimočné a ikonické zviera, ako je žirafa. „Na základe vzniknutej situácie sa žiaľ budú musieť presunúť aj termíny zážitkových programov, ktoré sa od nového roku realizovali aj pri obľúbených žirafách a zebrách. Účastníkov budeme v dohľadnej dobe kontaktovať a verím, že vzniknutú situáciu pochopia,“ uviedla vedúca Oddelenia vzdelávania a marketingu Veronika Maťašovská.

VIDEO: Pripomeňte si Tejlu a žirafy Rothschildové v relácii Pravdy Za dverami ZOO.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #ZOO Bratislava #žirafy #Za dverami ZOO