Hrôza s autobusmi v Bratislavskom kraji sa v Košickom nezopakuje, sľubuje Trnka

Bratislavčania už okúsili, čo znamená, keď ich pravidelný autobusový spoj nedorazí a nedostanú sa včas do práce či do školy. V Košickom kraji sa vraj také niečo nestane.

24.01.2022 12:53
autobus, Košice Foto:
V Košickom kraji kríza s autobusovou dopravou nehrozí, verí župan Rastislav Trnka.
debata (2)

Ani Košický samosprávny kraj najprv nemohol ukončiť proces verejného obstarávania na dopravcov, ktorí majú zabezpečovať prímestskú autobusovú dopravu najbližších sedem rokov s možnosťou opcie na ďalšie tri roky. Jeden z potenciálnych uchádzačov – Z-Group bus z Českej republiky podal námietku. Úrad pre verejné obstarávanie ju však po preskúmaní zamietol.

„Úrad pre verejné obstarávanie zastavil konanie o námietkach. Aktuálne už nič nebráni tomu, aby sme mohli vyhodnotiť cenové ponuky, ktoré uchádzači predložili vo verejnom obstarávaní a ukončiť súťaž na dopravcov. Budeme tak zrejme prvým krajom na Slovensku, ktorý zvládol zrealizovať toto mimoriadne náročné verejné obstarávanie bez väčších problémov, aké nastali v iných krajoch,“ skonštatoval župan Rastislav Trnka.

Prioritou kraja podľa Trnku bolo, aby bol na prvom mieste občan a aby tieto služby boli naďalej poskytované v prospech obyvateľov kraja. „Chceli sme sa vyhnúť krízovému scenáru, ako musel riešiť Bratislavský kraj. Termín účinnosti nových zmlúv ohrozený nie je, verejné obstarávanie bude ukončené v priebehu najbližších dní. O tom, akí uchádzači uspeli vo verejnom obstarávaní a akí dopravcovia budú od 1. apríla zabezpečovať prímestskú autobusovú dopravu v Košickom kraji, bude kraj informovať po definitívnom ukončení verejného obstarávania.“

Z verejného obstarávania vzídu dvaja úspešní uchádzači – jeden pre oblasť Košice-Západ, ktorý bude zabezpečovať prímestskú autobusovú dopravu v regiónoch Spiš, Gemer a Košice. V rámci oblasti Košice-Východ bude úspešný uchádzač obsluhovať regióny Zemplína, Sobraniec a Medzibodrožia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #autobusová doprava