Ján Lunter už kandidovať nechce, štafetu preberá jeho syn Ondrej

Aktuálny banskobystrický župan Ján Lunter vyhlásil, že kandidovať už nebude a v tohtoročných voľbách podporí svojho syna. Ten svoj záujem o funkciu predsedu kraja potvrdil za prítomnosti desiatok starostov a primátorov, ktorí mu „fandia“.

23.02.2022 20:45
Ján a Ondrej Lunterovci Foto: ,
Ján a Ondrej Lunterovci počas vyhlásenia kandidatúry mladšieho z nich na banskobystrického župana.
debata (12)

„Rozhodol som sa nepokračovať. To nasadenie, ktoré si pýta výkon župy, nemôžem, vzhľadom na môj vek, garantovať. Chcem ale, aby kraj pokračoval tým smerom, ktorým sme začali. Preto vedľa mňa stojí Ondrej Lunter,“ ukázal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter na svojho syna. Ten je momentálne jeho vicežupanom.

VIDEO: Lunterovci: Starší ako župan končí, mladší kandiduje.

Video

„Som si istý, že bude pokračovať v tom dobrom, čo sme dokázali. V projektoch, zodpovednom a férovom riadení, prístupe k obyvateľom či zamestnancom,“ uviedol. Syna vraj upozorňoval, že funkcia župana si nepýta len jeho nasadenie, ale aj obeť zo strany rodiny. Napriek tomu sa rozhodol kandidovať. Preto mu nedá inak len podporiť ho rovnako, ako to pred piatimi rokmi urobil on.

„Nie je to len podpora, ktorú dávam svojmu synovi, ale tiež krajskému poslancovi, ktorý v ostatných voľbách získal najväčší počet hlasov,“ pripomenul. Pokračoval, že dôveruje jeho motivácii, schopnostiam, energii a odhodlaniu. „Verím, že že bude dobrým županom novej generácie,“ podotkol. Zároveň spomenul svoje vlastné začiatky vo funkcii.

„S mladým tímom a občanmi, ktorí chceli zmenu, sme vyhrali voľby. Našli sme kraj, ktorý spal. Urobili sme veľa projektov a naladili zastupiteľstvo k spolupráci. Namiesto škriepok a hádok sme dokázali robiť pre našich obyvateľov,“ poznamenal s tým, že vytvorili rozvojovú agentúru, vďaka ktorej si mohli dávať nové méty v rozvoji turizmu a sociálnych podnikov. „Opravili sme tiež rekordných šesťsto kilometrov ciest. Čaká nás ešte pár mesiacov práce a som presvedčený, že keď budeme robiť odpočet, povieme si – zmena sa oplatila,“ doplnil.

Ondrej Lunter potvrdil, že sa bude uchádzať o dôveru obyvateľov Banskobystrického kraja na pozíciu župana ako nezávislý kandidát. Poukázal na to, že ho podporujú aj komunálni politici, starostovia a primátori.

„Zároveň sa chcem uchádzať tiež o širšiu politickú podporu,“ oznámil. Podrobnosti, aj o svojom programe, vraj prezradí v najbližšom čase. „Kandidujem, lebo nechcem, aby sa do nášho kraja vrátila hanba a stagnácia. Nechcem kopírovať politiku hádok a rozvratu, ktorú nám predstavujú v hlavnom meste,“ hovorí. Objasnil, že sa plánuje uchádzať o podporu cez celé politické spektrum s výnimkou strán, ktoré podľa neho podkopávajú náš súčasný demokratický systém. Konkrétne menoval Smer, Republiku a Ľudovú stranu Naše Slovensko. K strane Hlas sa zatiaľ nevyjadril.

Pokračoval, že je zo šťastnej generácie, ktorá vyrastala už do slobodných pomerov po roku 1989. Váži si možnosť cestovať, vzdelávať sa bez akýchkoľvek obmedzení, získavať kontakty po celom svete a realizovať sny, ktoré sa predtým nedali.

„Som z rodiny, kde veci fungovali, študoval som dve vysoké školy a pracoval vo firmách, kde veci fungovali. Takto to musí byť aj na úrovni štátu. Jeho povinnosťou je, aby mu ľudia mohli dôverovať a oni sa naň spoľahnúť,“ vraví. Podčiarkol, že s týmto všetkým sa pred piatimi rokmi rozhodol vstúpiť do verejného života. „Aby sme sa postarali o seniorov, mladých ľudí, ktorým ich vzdelanie zabezpečí prácu a všetkých, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Banskobystrický kraj #Lunter