Angels arénu v košickom Starom Meste do roka a pol vynovia

Počas rekonštrukcie Angels arény úplne zrušia pôvodné tribúny a vybudujú nové hľadisko s kapacitou 846 miest na sedenie.

27.03.2022 13:31
Angels aréna - vizualizácie Foto:
Angels arénu v košickom Starom Meste konečne zrekonštruujú - vizualizácia.
debata (1)

Vzniknú aj nové šatne pre športovcov, rozhodcov, trénerov, sprchy a sociálne zariadenia a bude položená aj nová palubovka. Pribudnú aj nové priestory pre zamestnancov haly či sociálne zariadenia pre divákov. Nad šatňami vznikne antidopingová miestnosť so sprchou a kancelária s kuchynkou. Vo vstupnej časti bude vybudovaná aj kaviareň s kapacitou pre 24 hostí aj s malou galériou, odkiaľ bude možné sledovať tréningy alebo zápasy.

Angels arénu v košickom Starom Meste konečne...
Angels arénu v košickom Starom Meste konečne...
+6Angels arénu v košickom Starom Meste konečne...

Košický primátor Jaroslav Polaček vo februári podpísal zmluvu s vranovskou spoločnosťou, ktorá uspela spomedzi deviatich uchádzačov vo verejnom obstarávaní na jej rekonštrukciu a modernizáciu s najlacnejšou ponukou vo výške 2 637 600 eur.

Táto suma je o tretinu nižšia než predpokladaná hodnota zákazky. Angels aréna by mala byť hotová do 18 mesiacov. Po jej rekonštrukcii a modernizácii budú môcť halu športovci, športové kluby, mládežnícke športové organizácie a školy využívať na rôzne druhy športov ako basketbal, mládežnícky volejbal, futsal, športová streľba, karate, MMA, takewondo, florbal, kickbox alebo na kondičnú prípravu. Všetci z nich budú môcť požiadať mesto o krátkodobý alebo dlhodobý prenájom haly na základe platného VZN. Plánuje sa tam aj konanie kultúrnych a spoločenských ak­cií.

Angels aréna - súčasný stav. Foto: angelsarena.eu
angelsarena eu Angels aréna - súčasný stav.

Primátor verí, že mesto bude úspešné aj pri žiadosti o získanie dotácie z Fondu na podporu športu v maximálnej výške 1,25 milióna eur. „Následne chceme upraviť a zmodernizovať aj okolie Angels arény v predpokladanom náklade 1,3 milióna, na ktoré už máme vydané právoplatné územné rozhodnutie a pripravujeme sa na získanie stavebného povolenia,“ doplnil primátor.

Priamo na budove bývalej jazdiarne sa v súlade s požiadavkami Krajského pamiatkového úradu zrenovuje obvodový plášť. Jej vzhľad sa vráti zhruba do polovice minulého storočia, keď bol pôvodný objekt prestavaný na športovú halu. Keďže budova je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, kvôli zachovaniu jej urbanistickej a architektonickej hodnoty musel projektant rešpektovať viaceré pripomienky.

Rekonštrukcia sa mala začať ešte minulý rok. Lehota na predkladanie ponúk sa počas verejného obstarávania musela podľa košickej radnice niekoľkokrát presunúť na neskorší termín pre celkovo 28 žiadostí uchádzačov o vysvetlenie súťažných podkladov.

Súčasná Angels aréna bola postavená ako posledná súčasť košického kasárenského komplexu bývalých Malinovského kasární ešte v roku 1903. Slúžila ako jazdiareň. V roku 1950 ju prebudovali na športovú halu s hracou plochou. Tribúny mali vtedy kapacitu 2 500 divákov. Organizovali sa tam nielen športové podujatia, ale aj rôzne kultúrne vystúpenia a výstavy. Košičania ju dodnes volajú Stará športová hala, hoci ju neskôr premenovali na Infinity arénu a od roku 2015 na Angels arénu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košice #Košický kraj #Angels Aréna