Koniec výhod pre ruskú ambasádu. Staré mesto premenuje aj ulicu

Bratislavské Staré Mesto ukončí výhody poskytované ruskej ambasáde, premenuje aj ulicu na ktorej sídli. Na brífingu o tom informovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová a vedenie mestskej časti.

28.02.2022 11:55 , aktualizované: 13:21
Aufrichtová Foto:
Starostka mestskej časti Bratislava - Staré mesto Zuzana Aufrichtová
debata (59)

„Staré Mesto v rámci svojich kompetencií prijalo vzhľadom na okolnosti tri opatrenia," uviedla starostka. Prvým opatrením je zrušenie výhody, ktorú získala Ruská federácia na základe žiadosti v apríli 2018 nad rámec výhod iných veľvyslanectiev, a to výhodu byť informovaná o verejných zhromaždeniach, ktoré sa konajú pred jej ambasádou. „Staré Mesto pripravilo list, ktorý doručí Ruskému veľvyslanectvu v SR o tom, že výhoda sa dnešným dňom končí," spresnila Aufrichtová.

Druhým opatrením, ku ktorému pristúpilo Staré Mesto, je zrušenie povolenia na vyhradené parkovacie miesta pre ambasádu Ruskej federácie na Godrovej ulici. „Z dôvodu bezpečnostných opatrení budú parkovacie miesta, ktoré boli pridelené Ruskej federácii, dnes zrušené. Ide o päť parkovacích miest s rozlohou 55 metrov štvorcových a tento priestor sa stane verejným priestorom," spresnila starostka. Staré Mesto zároveň spúšťa proces premenovania verejného priestranstva a pristúpi k zámeru premenovať Godrovu ulicu na ulicu Borisa Nemcova, prípadne ďalšie verejné priestory nachádzajúce sa v blízkosti ambasády. „Nie je to nič výnimočné, v rámci ostatného obdobia prišlo k viacerým premenovaniam ulíc, ktoré niesli nejakú ideu," uzavrela Aufrichtová.

Zbrane / Puška / Kalašnikov / Vojak / Čítajte viac Piaty deň: EÚ kúpi Ukrajine zbrane. Skončilo sa prvé kolo mierových rokovaní

Bezplatne do ZOO

Obyvatelia Ukrajiny budú mať bezplatný vstup do zoologickej záhrady (ZOO) v Bratislave. Mestská organizácia takto reaguje na súčasnú situáciu na Ukrajine, krajine zároveň vyjadruje solidaritu, informovala Alexandra Ritterová zo ZOO.

„V týchto ťažkých chvíľach, ktoré prežívajú naši susedia, by sme chceli vyjadriť solidaritu s občanmi Ukrajiny a tým, ktorí sa nachádzajú na území Bratislavy, aspoň malou mierou spríjemniť chvíle, ktoré tu trávia,“ povedal Tomáš Hulík poverený vedením ZOO.

Obyvateľom stačí sa pri vstupe do ZOO preukázať ukrajinským pasom.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #vojna na Ukrajine