Pomoc na Ukrajinu možno prevážať iba cez Vyšné Nemecké

Humanitárnu pomoc zo Slovenska na Ukrajinu bude možné prevážať autami výhradne cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. Odbavovanie ľudí na tomto priechode nebude nijako obmedzované.

01.03.2022 00:00
Vyšné Nemecké, čakanie na odbavenie Foto: , ,
Utečenci z Ukrajiny čakajú na odbavenie na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.
debata (1)

Informoval o tom prezident Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka. V prípade humanitárnej pomoci pre Ukrajinu je pre potreby colnej kontroly zo strany ukrajinských colných orgánov potrebné spísať a mať k dispozícii súpis prepravovaného tovaru a nie je na to predpísaný formulár.

Vhodné je predložiť aj dodacie doklady, prípadne faktúry (ak bol tovar nakúpený). Zámerom je, aby sa prevážaný tovar dal stotožniť. V zozname je potrebné uviesť názov tovaru a počet kusov a vedieť, kde je ktorý tovar vo vozidle uložený. FS ubezpečuje, že nie je v ničom záujme kontrolu komplikovať.

Žežulka upozornil, že ide aj o pomoc prevážanú v dodávkach do 3,5 tony. „Inak sa môže stať, že humanitárna pomoc nebude pustená cez hranicu. Podľa ešte neoverených informácií sa museli z hranice vrátiť dve dodávky,“ uviedol Žežulka.

Situácia vo Vyšnom Nemeckom

Z Ukrajiny prichádzajú najmä matky s deťmi. Muži zostali brániť svoju krajinu.

Fotogaléria
Pomoc a občerstvenie pre utečencov priamo na...
Pomoc a občerstvenie pre utečencov priamo na...
+2Utečenci z Ukrajiny čakajú na odbavenie na...

Vývoz humanitárnej pomoci nepodlieha množstevným obmedzeniam. Platia však obmedzenia pri tovaroch, ktorých vývoz podlieha zákazom alebo obmedzeniam. Pokiaľ humanitárnu pomoc poskytuje priamo právnická osoba, to znamená, že nejde o zbierku (napríklad stroje, dopravné prostriedky, alebo potraviny, či nápoje, ktoré daná spoločnosť vyrába), musí vývozca podať vývozné colné vyhlásenie. To môže byť podané na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke colného úradu.

Pri zbierkach vyvážaných fyzickými osobami stačí predbežné colné vyhlásenie o výstupe. Ak bude mať organizácia alebo fyzická osoba problémy s podaním colného vyhlásenia, môžu sa obrátiť na FS prostredníctvom call centra.

Finančná správa pripravila informatívny vzor, aby celý proces organizáciám uľahčila. Dostupný bude okrem slovenčiny aj v angličtine a ukrajinčine. Zároveň tiež informovala, že je vhodné, aby dopravné prostriedky, ktoré budú prepravovať humanitárnu pomoc, boli označené znakom Červeného kríža.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hranica #humanitárna pomoc #Košický kraj #Vyšné Nemecké