Prešovský kraj prichýlil už stovky utečencov

Núdzové ubytovacie centrá Prešovského samosprávneho kraj sa v noci z nedele na pondelok začali zapĺňať prvými utečencami z vojnou poznačenej Ukrajiny. Košický samosprávny kraj schválil nenávratnú finančnú podporu vo výške 100-tisíc eur.

02.03.2022 09:35
hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Foto: ,
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké, 25. 2. 2022.
debata (6)

Kraj má celkovo k dispozícii takmer 2 200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode.

Krajská samospráva zriadila centrá v školských internátoch pri piatich stredných školách v Snine, vo Vranove nad Topľou, Svidníku, v Bardejove a v Poprade s celkovou kapacitou viac ako 460 lôžok bez toho, aby bol obmedzovaný výchovno-vzdelávací proces. Sú to zariadenia, ktoré v čase prvej vlny pandémie koronavírusu slúžili ako karanténne ubytovanie pre repatriantov. Aktuálne na základe usmernenia rezortu vnútra prichýlili viac ako tri stovky utekajúcich. Sú medzi nim ukrajinské matky s deťmi aj zahraniční študenti.

„Sú to ukrajinské matky s malými deťmi, medzi nimi sú aj bábätká, či dôchodcovia. Prijali sme aj zahraničných študentov z tretích krajín, ktorí študujú na univerzitách v Kyjeve, vo Ľvove či v Charkove a ktorí u nás našli dočasné útočisko,“ vyjadril sa predseda kraja Milan Majerský počas krízového štábu na úrade prešovskej župy, ktorý v súvislosti so situáciou na Ukrajine a slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v Ubli zasadal v pondelok v skorých ranných hodinách.

Najviac prichýlených utečencov z vojnovej Ukrajiny hlási školský internát pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku, a to až 120, z ktorých drvivú väčšinu tvoria prevažne vysokoškolskí študenti. Kapacitne plné sú školské internáty pri SOŠ technickej v Poprade a SOŠ v Snine, kde je ubytovaných zhodne po 24 utečencov. Kým v Poprade sú to ukrajinské matky s deťmi, v Snine výhradne zahraniční univerzitní študenti. V internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove je núdzovo ubytovaných 93 utečencov, medzi inými aj malé deti z Ukrajiny. V SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou evidujú spolu 58 utečencov, viac ako polovicu z nich tvoria tiež cudzinci študujúci na univerzite v Charkove. Dočasné útočisko tu našli aj dve desiatky ukrajinských žien.

Košický samosprávny kraj vyčlení zo svojho rozpočtu nenávratnú finančnú podporu vo výške 100-tisíc eur na pomoc obyvateľom z vojnou zmietanej Ukrajiny. Župa už teraz poskytuje vo svojich zariadeniach priestory na núdzové ubytovanie vojnových utečencov. Takisto zabezpečuje humanitárne stany, v ktorých krajskí dobrovoľníci pomáhajú na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemencoch.

Košický kraj otvoril pre vojnových utečencov núdzové a azylové zariadenia. Ubytovanie poskytujú v piatich turistických ubytovniach v Sobranciach, vo Viničkách, v Spišskej Novej Vsi, Rožňave a v Rozhanovciach. K dispozícii je aj päť stredoškolských internátov, školy v prírode v Inovci a Kysaku a tri azylové centrá zriadené v telocvičniach pri stredných odborných školách vo Veľkých Kapušanoch, v Sobranciach, Strážskom a Michalovciach.

„Podľa našich informácií z jednotlivých hraničných priechodov zatiaľ ľudia prichádzajúci z Ukrajiny vo väčšine prípadov nehľadajú ubytovanie, Slovenskom buď iba prechádzajú, alebo im strechu nad hlavou vedia poskytnúť ich blízki, avšak situácia sa môže v priebehu niekoľkých hodín zmeniť,“ upozornil košický župan Rastislav Trnka.

Obaja zmluvní autobusoví dopravcovia kraja poskytujú bezplatnú prepravu pre Ukrajincov na základe preukázania sa občianskym preukazom alebo pasom. Spoločnosť ARRIVA Michalovce prevádzkuje kyvadlovú autobusovú dopravu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké na železničnú stanicu do Michaloviec. Autobusy premávajú podľa záujmu v dvojhodinových intervaloch a nadväzujú na vlakové spojenia z Michaloviec do Košíc. V prípade záujmu bude kyvadlová doprava rozšírená o ďalšie hraničné priechody s Ukrajinou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #utečenci #Košický kraj #Prešovský kraj #vojna na Ukrajine