Vallo: Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre, preverujeme aj stav krytov

Mesto Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Spolu s mestskými časťami preveruje stav krytov civilnej ochrany, ktoré majú v správe. Aktualizuje tiež zoznam jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne (JÚBS), ktoré majú tiež poskytnúť ochranu v prípade priameho ohrozenia. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.

04.03.2022 23:15
debata (7)

„Začiatkom týždňa sme zvolali krízový štáb a na dennej báze koordinujeme aktivity s mestskými časťami a okresným úradom, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra a zodpovedá za civilnú ochranu a krízové riadenie,“ uviedol primátor s tým, že oslovili aj vládu, aby Bratislava bola prizvaná na zasadnutia ústredného krízového štábu.

Vallo je presvedčený, že ako samospráva hlavného mesta vedia štátu poskytnúť cenné informácie a lepšie tak zabezpečiť potreby obyvateľov. V prípade úkrytov JÚBS ide podľa jeho slov najmä o spevnené podzemné priestory, ktoré sa podľa stavebného zákona priebežne budujú v rámci bežnej výstavby, ale aj napríklad podzemné garáže.

Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová bezpečnosť Čítajte viac 9. deň: Rusi sa po ostreľovaní zmocnili najväčšej jadrovej elektrárne v Európe

„Celkovo by táto kombinovaná sieť úkrytov mala poskytovať ochranu pre populáciu nášho mesta. Mesto a mestské časti budú ďalej postupovať podľa pokynov okresného úradu pod ministerstvom vnútra,“ uviedol Vallo.

Upozornil, že o prípadnej aktivácii siete krytov vrátane podrobných postupov v prípade ohrozenia rozhoduje štát, ktorý bude v prípade zhoršenia situácie o tom vopred informovať. Obyvateľov hlavného mesta ubezpečil, že Bratislava nie je momentálne bezprostredne ohrozená.

Video
Ide o právo: Mobilizácia a branná povinnosť: Koho sa týka a čo vám hrozí, ak ju odmietnete? S Janou Alušíkovou Alušíkovou (advokátska kancelária MPH) - odvysielané 4. 3. 2022.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vojna na Ukrajine #matúš vallo