Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov a tiež vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci. TASR o tom informoval prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz.
„Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame aj napríklad kvalitnými vegetariánskymi jedlami,“ priblížil. Bezmála 1000 porcií jedál, ktoré Kuchári bez hraníc utečencom, ale aj dobrovoľníkom denne vydajú, tvoria desiatové polievky, guláš, cestoviny, rizotá či perkelty.
Profesionálnym kuchárom, ktorí do Vyšného Nemeckého prichádzajú v rámci svojich dovoleniek z rôznych častí Slovenska, na mieste pomáhajú dobrovoľníci, fungujú najmä vďaka sponzorom. „Sú neoceniteľnou pomocou. Pomáhajú nám zabezpečiť kvalitné suroviny v potrebných objemoch,“ skonštatoval Mrúz. Myslí si, že štát dosiaľ v tomto smere nevyvinul žiadnu aktivitu.
Čítajte viac 15. deň: Rokovanie Lavrova s Kulebom pokrok neprinieslo. Mariupoľ je bez vody a jedla