Košická zoo pomáha kolegom z Ukrajiny

Vojna spôsobuje stres nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Domácich miláčikov si väčšina ukrajinských utečencov berie so sebou. Na Ukrajine sú však aj zoologické záhrady, v ktorých sa o všetky zvieratá musia aj ďalej starať ošetrovatelia a veterinári.

21.03.2022 08:39
Košice, zoo, Ukrajina Foto:
Košická zoo pomáha kolegom z Ukrajiny.
debata

Kyjevská zoo cez sociálnu sieť aj ďalej komunikuje so svojimi sledovateľmi. Dáva im rady, ako sa vo vojnových časoch postarať o psy, mačky či vtáčiky. Päťdesiat zamestnancov záhrady je však k dispozícii pre všetky zvieratá, ktoré tam sú. Pomôcť sa im snažia viaceré zoo vo svete. Útulku pre divoké zvieratá, ktorý je neďaleko Kyjeva, sa dokonca podarilo dostať 15 zvierat do zoo v poľskej Poznani.

Pomocnú ruku v týchto ťažkých dňoch ponúkla aj košická zoo. Auto s vyše 1,2 tony vážiacim nákladom odviezlo nedávno prvý transport pomoci z vlastnej zbierky do poľského Krakova.

Obsah nákladu tvorili predovšetkým krmivá pre ovce, primáty, antilopy, zebry či kengury, ale aj potrava pre iné exotické zvieratá. V kartónoch nechýbali ani veterinárny materiál, rôzne preparáty či minerálne prípravky. Vďaka finančnej zbierke pracovníkov zoo obsah nákladu tvorili aj matrace, paplóny, čelovky, baterky s príslušenstvom, záložné batérie, hygienické potreby, veľké balenia vôd, mlieko, ryža, trvanlivé pečivo, keksy, mäsové konzervy, paštéty, piškóty, soľ, cukor, káva, čaj. Išlo o potraviny a materiál, ktorý v zoologických záhradách chýba jednak zvieratám, ale aj samotným pracovníkom.

„Zásielku sme vyskladali po telefonáte podľa potrieb ukrajinských zoo. Koordinátorom pomoci je kolektív zo zoo Lodž, odkiaľ ju spolupracovníci distribuujú do konkrétnych ukrajinských zoo. S pracovníkmi z Lodže sme v kontakte denne. Mám informácie, že fakticky od začiatku invázie chovatelia svoje zvieratá ani zoologické záhrady neopúšťajú,“ hovorí riaditeľ Erich Kočner.

Ako hovorí Kočner pomáhajú aj s podporou československej finančnej zbierky „Pomáhame im prežiť“ organizovanej pražskou zoo, do ktorej sa zapojili zoologické záhrady v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad. Košická zoo je pripravená pomôcť aj formou dočasného umiestnenia niektorých zvierat z ukrajinských zoo. Takisto vychádzajú v ústrety utečencom z Ukrajiny. Každý, kto sa preukáže ukrajinským pasom, má vstup do košickej zoo zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Košice #Košický kraj #ZOO Košice #vojna na Ukrajine