Banskobystrická župa hľadá dobrovoľníkov do útočiska pre utečencov

Do dočasného útočiska pre utečencov z Ukrajiny potrebujú ľudí ochotných venovať im svoj voľný čas.

22.03.2022 06:00
Útočisko pre Ukrajincov Foto: ,
Útočisko pre Ukrajincov v priestoroch telocvične Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.
debata (3)

Banskobystrický samosprávny kraj sa na obyvateľov mesta pod Urpínom a blízkeho okolia obracia s prosbou o pomoc. Žiada ich, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci pre zabezpečenie nepretržitej prevádzky núdzového krátkodobého ubytovania pre utečencov z Ukrajiny. Zriadili ju v priestoroch telocvične Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.

Ubytovanie, ktoré má fungovať nonstop sedem dní v týždni, spustia pravdepodobne počas budúceho týždňa. Nejde o dlhodobé, ale núdzové riešenie na dva, možno tri dni. Teda dovtedy, kým štátne zariadenia zabezpečia niečo trvalejšie.

VIDEO: Ondrej Lunter predstavuje útočisko pre utečencov z Ukrajiny.

Video

Telocvičňa je vybavená päťdesiatimi posteľami a detským kútikom s hračkami. Úlohou dobrovoľníkov bude ubytovať prichádzajúcich ľudí, ukázať im potrebné priestory, odovzdať balené potraviny či iné občerstvenie, poskytnúť im informácie o dôležitých úradoch, zabezpečení zdravotnej starostlivosti alebo pomôcť s plánovaním ďalšieho cestovania.

Komunikácia s Ukrajincami je čiastočne zrozumiteľná. Ľudia, ktorí sa učili ruštinu, sú vo výhode. Neznalosť jazykov však nie je problém, s pomocou prekladačov v telefóne sa dá veľmi efektívne komunikovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Banská Bystrica #utečenci #Banskobystrický kraj