Spor o parkovanie v Košiciach sa vracia na krajský súd

Súdne spory ohľadom parkovania v Košiciach medzi mestom a parkovacou spoločnosťou EEI sa opäť pohli. Tentoraz bodovalo mesto, ktoré uspelo na Ústavnom súde so sťažnosťou.

23.03.2022 19:03
Košice, parkovanie, automat Foto: ,
Určitý posun nastal aspoň v tom, že EEI je ochotná dohodnúť sa na prevzatí svojich parkovacích automatov.
debata

Ústavný súd konštatuje, že košický krajský súd uznesením z augusta 2020, ktoré bolo v neprospech mesta, porušil práva sťažovateľa na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie. V spore o platnosť nájomnej zmluvy o parkovaní z roku 2012 medzi mestom Košice a EEI tak bude musieť opäť rozhodnúť krajský súd.

Mesto Košice podalo proti spoločnosti EEI v novembri 2018 žalobu na vypratanie nehnuteľností a na zaplatenie finančnej náhrady vo výške zhruba 3,5 milióna eur, vychádzajúc z tvrdenia o neplatnosti nájomnej zmluvy spred desiatich rokov. Urobilo tak na základe právnej analýzy spracovanej Právnickou fakultou UPJŠ, ktorá takisto dospela k záveru o neplatnosti nájomnej zmluvy.

Žaloba bola podaná na Okresný súd Košice I z dôvodu, že spor sa podľa názoru mesta bezprostredne týka najmä vlastníckych práv mesta k nehnuteľnosti v územnom obvode tohto súdu.

Spoločnosť EEI okrem platnosti zmluvy namietala miestnu nepríslušnosť košického okresného súdu, keďže má sídlo v Bratislave, a zároveň navrhla prerušiť toto konanie do skončenia iného súdneho konania.

Okresný súd ako súd prvej inštancie v októbri 2019 rozhodol medzitýmnym rozsudkom o tom, že návrh EEI na prerušenie konania zamieta a určil, že je zmluva neplatná a vo všetkých podstatných bodoch sa stotožnil s argumentáciou mesta. EEI proti medzitýmnemu rozsudku podala odvolanie. Namietala všetko, čo by mohlo podľa jej názoru prispieť k zrušeniu medzitýmneho rozsudku.

V auguste 2020 Krajský súd v Košiciach zrušil medzitýmny rozsudok a vec vrátil okresnému súdu na ďalšie konanie a nové rozhodnutie. Keďže mesto považovalo rozhodnutie krajského súdu za prekvapivé a aj so zreteľom na rozhodovaciu prax Najvyššieho súdu SR za nesprávne, napadlo ho ústavnou sťažnosťou. ÚS SR jej vyhovel v marci 2022. Krajský súd tak bude musieť opäť rozhodovať o odvolaní EEI proti medzitýmnemu rozsudku.

„Dlhodobo sme kritizovali, že výnosy z parkovného majú skončiť vo vreckách bratislavskej firmy a trvali sme na tom, aby zostali v našom meste a investovali sa do rozvoja dopravnej infraštruktúry v Košiciach. Vítame rozhodnutie Ústavného súdu, ktorým zrušil rozhodnutie krajského súdu o zrušení medzitýmneho rozsudku. Už od začiatku sme presvedčení o neplatnosti celej zmluvy medzi mestom a EEI z roku 2012," vyjadril sa primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie