Bývalí baníci si hľadajú novú prácu. Prešli k volantu či k nechtom

Zamestnanci spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktorá v regióne postupne utlmuje svoju činnosť, hľadajú nové pracovné možnosti. Skúšajú to aj cez národný projekt, do ktorého je aktívne zapojených 145 ľudí.

26.03.2022 14:33
Baňa Cigeľ Foto: ,
Pre útlm ťažby hnedého uhlia v regióne horná Nitra sa musia baníci rekvalifikovať.
debata (4)

„Momentálne je to najvyššie číslo zapojených účastníkov. Dôvodom je predčasné ukončenie činnosti v bani Handlová pre geologické pomery,“ vysvetlila Martina Lamačková, vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Župa je vedúcim partnerom projektu. Od jeho spustenia sa doň zapojilo celkovo 220 ľudí.

Projekt nie je určený len pre samotných baníkov, ale napríklad aj pre administratívnych pracovníkov. Základnou podmienkou pre vstup doň je určenie nadbytočnosti zamestnanca. Dimenzovaný je pre 700 účastníkov. Jeho cieľom je udržať končiacich zamestnancov HBP v aktívnom pracovnom živote.

„Majú možnosť zapojiť sa do projektu na pol roka, počas ktorého im je vyplácaná priemerná mesačná mzda. Musia prejsť povinnou bilanciou kompetencií, ktorá určí možnosti ich ďalšieho smerovania,“ podotkla Lamačková. Počas šiestich týždňov absolvujú individuálne a skupinové stretnutia a prejdú množstvom rozhovorov, testov a cvičení, aby sa dopracovali k tomu, akým smerom sa môžu ďalej rozvíjať.

Tútori

Celým procesom bývalých baníkov či administratívnych zamestnancov sprevádzajú pridelení tútori, ktorých je 13. V súčasnosti má jeden tútor na starosti asi 11 ľudí. Podľa Lamačkovej je to maximálny počet ľudí, ktorým sa môžu plnohodnotne venovať. „Tútori dávajú účastníkom projektu cenné rady, ako sa ďalej uplatniť na trhu práce, pomáhajú im získať nové zručnosti, vyhľadať nové zamestnanie a vybrať preň vhodný rekvalifikačný kurz,“ spresnila Lamačková.

Účastníci majú nárok absolvovať jeden odborný rekvalifikačný kurz, na ktorý dostanú príspevok vo výške 700 eur a tiež jeden kurz na mäkké zručnosti, ktorý sa im uhrádza do výšky 350 eur. Vybrať si môžu ktorýkoľvek kurz dostupný na trhu. Najväčší záujem bol dosiaľ o kurz SBS, zváračský kurz či opatrovateľstvo. „Mnohí postupujú tak, že sa rekvalifikujú priamo pre nového zamestnávateľa,“ doplnila Lamačková.

Tútorka Martina Daňová hovorí, že zapojení účastníci majú predstavu o svojom ďalšom pracovnom smerovaní. „Väčšinou sme mali požiadavky na odborné kurzy. Záujem bol aj o vodičské preukazy skupiny C, pretože takýchto vodičov je nedostatok. Mala som mladého muža, ktorý si tento vodičský preukaz spravil a po skončení kurzu sa hneď aj zamestnal,“ spomenula Daňová. Niektorí z jej „zverencov“ ukončili účasť v projekte skôr, pretože mali príležitosť sa zamestnať.

Mäkké zručnosti

Záujem je aj o kurzy mäkkých zručností, ktoré zahŕňajú komunikačné zručnosti, jazykové či počítačové kurzy. „Mnohí si vyberajú počítačové kurzy na rôznych úrovniach. Niektorí dokonca nikdy neprišli do kontaktu s informačnými technológiami,“ konštatuje Daňová. Pokiaľ ide o jazyky, prevláda najmä anglický a nemecký jazyk, ale objavila sa aj ruština.

Ďalšia z tútoriek prispela príbehom ženy, ktorá bola v HBP zamestnaná ako ekonómka. „Urobila si rekvalifikáciu ako manikérka a zároveň absolvovala lektorský kurz,“ prezradila tútorka. Dovtedy sa tejto činnosti venovala len vo voľnom čase a po rekvalifikácii začala zvažovať, že by sa v budúcnosti chcela uberať práve touto cestou.

Zatváranie baní v regióne horná Nitra súvisí so skončením podpory pre spaľovanie hnedého uhlia na výrobu elektriny v roku 2023. Bane zatvárajú postupne. V súčasnosti funguje už len baňa v Novákoch, kde pracuje asi tisícka zamestnancov. V roku 2018 pracovalo v ťažobnej uhoľnej spoločnosti približne štyritisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #baníci #Trenčiansky kraj #Hornonitrianske bane