Šačianska nemocnica má nový urgentný príjem

Denne tam môžu ošetriť až 150 pacientov. Nový urgentný príjem nemocnice v Košiciach-Šaci ráta, že v nepretržitej prevádzke bude pracovať päť lekárov.

29.03.2022 05:55
Šaca, lôžka, urgent Foto: ,
Nemocnica Šaca. Lôžka na novom urgentnom príjme.
debata

Nový urgent nemocnice, ktorá patrí do siete AGEL, prišiel otvoriť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

VIDEO: V nemocnici v košickej Šaci vybudovali nový urgentný príjem.

Video

Výstavba sa začala 24. februára pred dvoma rokmi a trvala presne 21 mesiacov a projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja IROP vo výške 6 889 000 eur, nemocnica investovala z vlastných zdrojov takmer dva milióny. Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska urgentného príjmu boli financované z vlastných v celkovej výške 600-tisíc eur. Nový urgentný príjem znamená zvýšenie komplexnosti, produktivity a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, zlepšenie medicínskych ukazovateľov, ako sú čas hospitalizácie a obložnosť akútnych lôžok, ale predovšetkým zlepšením medicínskych procesov od prijatia cez triedenie pacientov až po urgentné zákroky a hospitalizácie.

Nemocnica Šaca. Vyšetrovňa.
Nemocnica Šaca, slávnostné otvorenie nového...
+4Nemocnica Šaca, slávnostné otvorenie nového...

Stavba sa skladá z dvoch hlavných stavebných objektov, z dvojpodlažného urgentného centrálneho príjmu a zo 14-podlažného komunikačného jadra, kde sú ambulancie a pacientske nemocničné izby. Celkovo zaberá plochu takmer dvetisíc štvorcových metrov.

„Pri vstupe do budovy sa ocitnete v priestrannej čakárni s recepciou – triážou pacientov, na ktorej personál pacienta ďalej usmerní podľa jeho ťažkostí. V jednej budove sme za účelom promptnej diagnostiky sústredili všetky moderné zobrazovacie metodiky ako najnovší CT prístroj, sonografiu, RTG, a to všetko spolu s viacerými odbornými pohotovostnými ambulanciami ako chirurgia, ortopédia, neurológia. V rámci internistickej časti urgentného príjmu chceme našim pacientom ponúknuť štyri plne prístrojovo vybavené a navzájom oddelené vyšetrovacie jednotky. Samozrejmosťou je samostatný vchod pre posádky RZP a pre chodiacich pacientov,“ vyjadril sa Juraj Miko, vedúci lekár urgentného príjmu. Chirurgická časť sa po otvorení bude môcť pochváliť najmodernejšou zákrokovou operačnou sálou. „Toto všetko bude pacientov čakať na novom urgentnom príjme s cieľom poskytnutia najlepšej zdravotnej starostlivosti v oblasti urgentnej medicíny,“ dodal lekár.

Súčasťou projektu bola aj dodávka zdravotníckej techniky, zariadenia a vybavenia. V oblasti medicínskej techniky je to predovšetkým diagnostická technika, ako je CT, RTG, ale aj ostatné prístrojové vybavenie. Zdravotná starostlivosť je zabezpečená formou ambulantného vyšetrenia, a aj štyrmi expektačnými lôžkami, ktoré budú slúžiť pre pacientov do času vydiferencovania zdravotného stavu a následného umiestnenia na správnom akútnom lôžku, a jedným lôžkom na pozákrokové sledovanie pacienta.

Samozrejmosťou je aj nové materiálno-technické vybavenie, informačno-komunikačné technológie s najmodernejším softvérovým vybavením, nechýba kamerový systém, ktorý umožní zdravotníckemu personálu reálny prehľad o počte pacientov v čakárni a zároveň zvýši bezpečnosť v rámci zdravotníckeho zariadenia.

V nepretržitej prevádzke tu bude pracovať päť lekárov, štrnásť sestier, šesť záchranárov a trinásť ľudí ostatného personálu. K dispozícii budú mať sedem ambulancií. Predpokladá sa, že denne ošetria okolo 150 pacientov.

V roku 2021 v nemocnici ošetrili 911 894 pacientov, hospitalizovali 15 359 ľudí, z toho 355 bolo s diagnózou COVID-19, zrealizovali 9 878 operácií. Je to najväčšia z nemocníc siete AGEL, ktorá sa stala trikrát po sebe Najlepšou všeobecnou nemocnicou roka podľa hodnotenia INEKO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Košický kraj #Košice-Šaca #urgentný príjem