Kľúčový most do Hlohovca úplne uzavreli, v meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

Hlohovecký most, ktorý prechádza komplexnou rekonštrukciou, v stredu popoludní úplne uzavreli tri týždne pred jeho plánovanou uzávierkou pre dopravu. Dôvodom sú závažné trhliny na pilieroch.

30.03.2022 14:29 , aktualizované: 31.03.2022 12:08
Hlohovec, most, rekonstrukcia, auto, doprava,... Foto: ,
Most, cez ktorý vedie prístupová cesta do Hlohovca smerom od Trnavy, si pre svoj zlý technický stav vyžadoval opravu. S jeho rekonštrukciou, ktorá prinesie aj obmedzenia pre dopravu a peších, začali v stredu 9. februára 2022.
debata (37)

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár vo štvrtok od 10:30 h vyhlásil v meste mimoriadnu situáciu, ktorá mu okrem iného umožňuje požiadať o súčinnosť Ozbrojené sily SR, ministerstvá vnútra a obrany a ďalšie štátne inštitúcie. Kollár obyvateľom mesta radí čo najviac využívať železničnú dopravu medzi Hlohovcom a Leopoldovom a podľa možností aj bicykel. V Hlohovci funguje kyvadlová doprava medzi železničnou stanicou a centrom mesta, pri železničnej stanici sú aj zvýšené kapacity parkovania.

Hrozí zrútenie

Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča už diagnostika z roku 2018 ukázala, že most je v zlom stave, ale odkrytie základov odhalilo, že hrozí jeho zrútenie aj bez zaťaženia dopravou. Viskupič pripomenul, že most nebol prakticky 40 rokov opravovaný a neexistuje k nemu ani pôvodná projektová dokumentácia. O vážnosti situácie podľa Davida Čápa zo spoločnosti, ktorá zabezpečuje rekonštrukciu mosta, svedčí to, že ani stavbári sa momentálne nemôžu pohybovať po jeho hornej časti.

VIDEO: Uzavretý most v Hlohovci.

Video

Cez most sa od stredy nedostanú vodiči osobnej ani nákladnej prepravy, chodci ani cyklisti. Most je jedinou blízkou spojnicou mesta Hlohovec s diaľnicou D1, so susedným mestom Leopoldov, ale aj s veľkým nákupným centrom či firmami na opačnej strane Váhu. Obchádzkové trasy sú podstatne dlhšie. Do mesta vedie ešte aj železničný most, ktorý spája železničný uzol Leopoldov s Hlohovcom.

„Dodatočné obhliadky mosta, ktoré sa uskutočnili po začiatku prác, odhalili, že celková stabilita mosta je kriticky ohrozená. Poruchy na pilieroch dva až päť nebolo možné identifikovať pred odhalením základov mosta,“ spresnil trnavský župan Jozef Viskupič. Havarijný stav mosta si vyžadoval, aby bol uzatvorený okamžite.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár podotkol, že sa o tom dozvedeli asi hodinu vopred. „Poobede sú v meste stovky ľudí, ktorí sa sem nejako dopravili a teraz sa potrebujú dostať domov. Ide najmä o deti zo školy či zamestnancov z priemyselného parku. Primárne riešime, ako ich dostať na druhú stranu,“ priblížil.

Situáciu sťažuje aj prebiehajúca oprava železničnej lávky pre peších a cyklistov. Hotová mala byť do 20. apríla, keď bola plánovaná uzávierka mosta pre motorovú dopravu. Začiatkom mája sa mal zatvoriť na tri týždne aj pre peších a cyklistov. „Teraz to vyzerá tak, že doprava vrátane peších a cyklistov bude vylúčená na niekoľko mesiacov,“ dodal primátor.

Momentálne sa podľa neho snažia urýchliť aktivovanie opatrení, ktorí mali byť nachystané k 20. aprílu. Ide o praktické veci ako odvoz odpadu či prístup záchraniek a hasičov. „S riaditeľkami základných škôl riešime, aby deti mohli zostať niekoľko dní doma na on-line vyučovaní,“ dodal primátor. Zároveň vyzval ľudí, aby počas štvrtka a piatka využili prípadne prácu z domu či dovolenku.

Župa rokuje o úprave cestovných poriadkov so spoločnosťou Arriva Trnava, ktorá v okolí Hlohovca zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu. „Bude zabezpečený návoz cestujúcich na železničné stanice v Hlohovci a Leopoldove, odkiaľ jazdia posilnené vlakové spoje,“ informuje župa na svojom webe.

O okamžité vylúčenie akejkoľvek dopravy z mosta požiadal zhotoviteľ stavby. Opieral sa pri tom o stanoviská projektanta, autorského dohľadu a externého experta na statiku. Most je uzavretý aj pre peších a cyklistov na nevyhnutný čas. Podľa Viskupiča bude nasledovať ďalšia diagnostika mosta a zosilnenie jeho základov tak, aby mohli plnohodnotne pokračovať rekonštrukčné prá­ce.

Most ponad Váh, ktorý je jedinou prístupovou cestou do mesta v smere do Trnavy, mimoriadne uzatvorili na základe rozhodnutia Okresného úradu v Trnave v stredu od druhej hodiny popoludní. Dopravu riadila polícia. K dispozícii je šesť obchádzkových trás, ktoré navrhol dopravný inžinier.

Stavebník si most prevzal začiatkom februára tohto roka, práce mali trvať 18 mesiacov. Na základe stavebno-technického stavu bol zaradený do 6. stupňa. Najhorší je 7. stupeň, vtedy dochádza k uzávierke mosta. Podľa Viskupiča bolo zrútenie hlohoveckého mosta jedným z možných scenárov. Aj preto z neho v roku 2019 vylúčili nákladnú dopravu nad 12 ton. Most je dôležitým tranzitným miestom v regióne.<Pe>

Hlohovec, most Čítajte viac Župa na pol roka odstaví cestný most v Hlohovci. Chystá jeho rekonštrukciu

Polícia informuje o týchto obchádzkových trasách a žiada každého, aby rešpektoval pokyny polície:

  • pre osobné autá do 3,5 tony – cez obce Sereď – Šintava – Dvorníky – Bojničky – Hlohovec
  • pre osobné autá a nákladné s celkovou hmotnosťou do 12 ton – mesto Piešťany cez Krajinský most
  • pre nákladnú prepravu – diaľnicu D1 – diaľnica R1 križovatka Šoporňa – Šintava – Dvorníky
  • a diaľnica D1 križovatka Lúka nad Váhom, Moravany n/Váhom a Banka.

Polícia neskôr doplnila túto informáciu: “Plánované opravy po Veľkej noci sa začnú takmer o mesiac skôr. Viac ako 300-metrov dlhý most je hlavnou prístupovou cestou do Hlohovca. Ide o dôležité tranzitné miesto v regióne, prepája Trnavský kraj s Nitrianskym. Most bol na základe stavebno-technického stavu zaradený do 6. stupňa. V prípade najhoršieho siedmeho stupňa dochádza k uzávierke mosta.”

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlohovec #Trnavský kraj