Skaza pre vypaľovanie trávy: Sedem rodín zostalo bez strechy nad hlavou

Požiar trávy v obci Ľubiša v okrese Humenné, ktorý v piatok 25. marca zasiahol aj tri rodinné domy, pripravil o strechu nad hlavou spolu sedem rodín.

31.03.2022 11:49
požiar Foto:
Trosky jedného zo zhorených domov v obci Ľubiša.
debata

Pomôcť zrekonštruovať ohňom zničené stavby a umožniť tak ich obyvateľom čo najskorší návrat domov má aj transparentný účet, ktorý obec zriadila.

„Je to veľká tragédia, medzi rodinami je i jedna s len ročným dieťaťom,“ povedal pre TASR starosta Jozef Sklenčár. Ako ozrejmil, jedna z rodín sa krátko po udalosti rozhodla za zárobkom na obnovu bývania vycestovať do Veľkej Británie, niekoľko ich našlo útočisko u svojich príbuzných, pre jednu rodinu obec na bývanie pripravila priestory telovýchovnej jednoty pri futbalovom štadióne.

Na zhorenisku sa podľa Sklenčárových slov denne pracuje. Požiar poškodil najmä strechy a podkrovia murovaných stavieb, drevodom, pristavaný k jednej z nich, vyhorel do základov. „V obci zasadal krízový štáb. Chceme im pomôcť čím skôr, aby sa mohli aj oni čím skôr vrátiť k svojim životom, zriadili sme na tento účel transparentný účet,“ doplnil s tým, že snahou všetkých je, aby boli zničené domy obývateľné najneskôr po lete.

Verejnosť môže postihnutým rodinám finančne pomôcť prostredníctvom transparentného účtu IBAN: SK69 0900 000­0 0051 8915 9­746 s názvom Pomoc rodinám: Požiar v Ľubiši.

Ako pre TASR doplnil vedúci oddelenia komunikácie a prevencie prešovského krajského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik, požiar zničil aj jedno osobné motorové vozidlo a poškodil plastové okná a zateplenie fasády aj na ďalších dvoch rodinných domoch v obci, zničil tiež uloženú drevnú hmotu súkromnej spoločnosti v susednej obci Veľopolie. Celkovú spôsobenú škodu predbežne vyčíslili na najmenej 135.000 eur. „Dňa 25. marca humenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za prečin všeobecné ohrozenie,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar