V Bratislave vznikne ulica Borisa Nemcova. Pri ruskej ambasáde

Na mapu hlavného mesta Bratislavy pribudne Ulica Borisa Nemcova. Takéto pomenovanie po zavraždenom kritikovi ruského prezidenta Vladimira Putina ponesie časť Godrovej ulice, na ktorej sa nachádza veľvyslanectvo Ruskej federácie. Návrh schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.

31.03.2022 16:11
Boris Nemcov Foto: ,
Boris Nemcov na archívnej fotografii.
debata (115)

Premenovanie sa týka časti Godrovej ulice od Palisád po objekt na Godrovej 1. Návrh na premenovanie časti verejného priestranstva vzišiel z mestskej časti Staré Mesto ako reakcia na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine. Pôvodne chcela premenovať celú Godrovu ulicu, po komunikácii s miestnymi obyvateľmi však od tohto zámeru upustila a navrhla premenovať len časť ulice. Staromestská samospráva zároveň v utorok schválila aj pomenovanie časti miestneho chodníka ako lokálneho názvu na Chodník Borisa Nemcova, na takéto premenovanie nebol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva.

Aufrichtová Čítajte viac Koniec výhod pre ruskú ambasádu. Staré mesto premenuje aj ulicu

Pomenovania verejného priestoru po Borisovi Nemcovi už vo svete existujú. Prvým bol Washington v roku 2018. Nasledoval litovský Vilnius, ukrajinský Kyjev a začiatkom roka 2020 v Prahe 6 premenovali námestie Pod kaštany na Náměstí Borise Němcova. Bratislava by mala byť chronologicky piatym mestom. Podobné iniciatívy sa objavili aj vo Varšave, Toronte a Londýne.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rusko #Boris Nemcov