Cez víkend otvorili detskú železnicu v Čermeli

Už svoju 68. sezónu tak trochu netradične a o mesiac skôr po zime otvorila Detská železnica v košickom Čermeli. V apríli bude premávať v tréningovom režime a za znížené cestovné. Ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine budú cestovať zadarmo.

03.04.2022 15:16
detska zeleznica Foto: ,
Detská železnica
debata

Nová sezóna by mala byť najdlhšou v histórii železničky. Po dvoch pandémiou poznačených rokoch tak dobrovoľníci dúfajú v návrat do normálu. Pripravili nový cestovný poriadok, podujatia aj veľké vlakové výlety.

„Otvárame skôr hlavne kvôli verejnosti, ktorá túži po dlhej zime vyraziť do prírody za zážitkom. Veríme, že prevádzku vyladíme ešte lepšie, ak nám prvé podnety povedia ľudia priamo na železničke. Prvých cestujúcich privítame v pokojnej, priam domáckej atmosfére, bez oficialít. Tie sme si naplánovali tradične na víkend od 30. apríla do 1. mája,“ pozýva riaditeľ železničky a predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Prvé dva aprílové víkendy budú vlaky pre verejnosť premávať štyrikrát denne v cene jednosmerného lístka. Susedia z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou a budú to vedieť preukázať, majú cestovanie na detskej železnici minimálne do 30. júna zadarmo.

Dobrovoľníci z Čermeľa už majú za sebou niekoľko brigád aj prvý Veľký vlakový výlet do Markušoviec, ktorý si vychutnala viac ako stovka výletníkov. V týchto dňoch pracujú preto nielen na otvorení, ale aj na príprave ďalšieho špeciálneho Ružínskeho expresu, ktorý sľubuje okrem poznávacej turistiky na skalu Mokoš a k starému Bujanovskému tunelu aj plavbu na Ostrov lásky či elektro-cyklotúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice