Hniezdo záchrany v Košiciach kontrolujú fyzicky dvakrát denne

Na Slovensku je v súčasnosti 20 hniezd záchrany, ktoré sú určené novorodencom, o ktorých sa rodičia nedokážu postarať.

23.04.2022 09:30
Hniezdo záchrany v Košiciach Foto:
Verejný inkubátor Hniezdo záchrany v Košiciach.
debata (3)

Tragédiu v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave vyšetruje polícia. Primárka neonatologického oddelenia košickej nemocnice vysvetľuje, ako hniezdo kontrolujú dvakrát denne.

Hniezda záchrany sú vlastne verejné inkubátory, ktoré dávajú už 18 rokov bábätkám šancu na lepší život. V Bratislave sa však stala chyba. V hniezde našli mŕtveho chlapčeka, ktorý na pomoc čakal možno aj niekoľko dní. Podľa dostupných informácií nefungovala signalizácia.

Aj v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) majú od roku 2005 v areáli na Rastislavovej ulici hniezdo záchrany. Vybudovalo ho OZ Šanca pre nechcených. Novorodenec sa doň dá uložiť anonymne a beztrestne bez toho, aby niekto pátral po pôvode matky alebo dieťaťa. Je umiestnený na prízemí monobloku, kde sídli pôrodnica a neonatologické oddelenie.

„Počas svojej existencie zachránilo naše Hniezdo záchrany už 20 novorodencov, 14 chlapcov a 6 dievčat. Uplynulý rok to boli až dve bábätká. Nikdy sme nezaznamenali žiadne problémy s jeho fungovaním,“ hovorí primárka Neonatologického oddelenia UNLP Košice na Rastislavovej ulici Iveta Kostelníková. „Technicky sa v priestoroch Neonatologického oddelenia dvakrát rozozvučí alarm. Prvýkrát signalizuje, že je hniezdo otvorené. Druhý alarm o tri minúty na to signalizuje, že je v inkubátore umiestené dieťa, čo vie náš personál na oddelení na 4. poschodí okamžite skontrolovať aj na monitore, vďaka kamere umiestnenej nad inkubátorom,“ vysvetľuje primárka.

Okrem toho zamestnanci neonatologického oddelenia dvakrát denne kontrolujú hniezdo aj osobne, pri nástupe na pracovnú zmenu o 7. h a pri odchode asi o 19. h. Bábätká, ktoré sa ocitnú v hniezde záchrany, sa tak v priebehu niekoľkých minút vždy ocitnú v bezpečí neontalogického oddelenia. „Nájdeným novorodencom poskytujeme plnohodnotnú lekársku pomoc. Neonatológ dieťa vyšetrí, urobí základné klinické vyšetrenia, odhadne jeho vek, podľa vonkajších znakov: hmotnosti a dĺžky, podľa prítomnosti zvyšku zaschnutého pupočníka,“ dodáva primárka. Stane sa, že sa pri dieťatku nájde lístoček s menom a dátumom narodenia.

Zdravotníci všetko zdokumentujú, aj oblečenie či ustrojenie dieťatka, dokonca aj to, či bolo čisté, alebo zanedbané. Okrem základných laboratórnych vyšetrení, ako je vyšetrenie krvnej skupiny, sa u dieťatka z hniezda realizuje toxikologické vyšetrenie, pre prípad drogovej závislosti matky, výtery i sérológia vo vzťahu k možným infekciám. Následná starostlivosť o zachránené dieťa sa podľa MUDr. Kostelníkovej nelíši od starostlivosti o ostatných novorodencov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #Košice #Košický kraj #hniezdo záchrany #UNLP