Na budove košického krematória sa prepadla časť strechy

Na košickom krematóriu sa prepadla časť strechy. Smútočné obrady sa museli presunúť na Verejný cintorín.

26.04.2022 07:00
debata

Minulý týždeň sa pri hlavnom vchode prepadla časť strešnej výstuže. Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach predpokladá, že kým sa krematórium opäť naplno sprístupní, prejdú mesiace. Situácia však neohrozila samotné spopolňovanie tiel, ktoré budú robiť tak ako doteraz.

Podľa slov hovorcu SMsZ Petra Sasáka došlo k deštrukcii strešného panelu postupným dlhodobým zatekaním zrážkovej vody cez narušenú hydroizoláciu strechy. „Problém je aj v nedostatočnej údržbe zo strany bývalého súkromného nájomcu,“ hovorí Sasák.

K havarijnej situácii došlo pred Veľkou nocou počas obradu. „Časť výstuže strechy sa v exteriéri prepadla a skončila na zemi. V dôsledku toho sa zo strechy uvoľnila sutina a časť drevenej konštrukcie,“ opisuje situáciu hovorca.

Miesto pod poškodenou časťou strechy ohradili a vstup do krematória bol odvtedy možný už len bočným vchodom. „Urobili sme niektoré opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a dali sme si vypracovať statický posudok havarijného stavu strechy. Z jeho výsledkov, ktoré sme v piatok dostali, vyplýva, že došlo k poškodeniu časti nosnej konštrukcie zo strešných pórobetónových panelov,“ uviedol Sasák. Všetky obrady preto presunuli na Verejný cintorín. Statik totiž odporučil mestskému podniku SMsZ, aby uzavrel vstup do objektu v celom rozsahu a v okolí piatich metrov od vonkajšieho obrysu striech objektov.

SMsZ už oslovila projektanta, aby vypracoval projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu budovy krematória. „Najneskôr do konca apríla podnikneme aj ďalšie kroky na bezodkladné odstránenie havarijného stavu,“ dodal na záver hovorca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #krematórium #deštrukcia