Baňa v Nižnej Slanej bola po ukončení ťažby nedostatočne zabezpečená, ukázal prieskum

Znečistenie rieky Slaná je výsledkom nedostatočného zabezpečenia banských priestorov po ukončení ťažby v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava. Riešením problému je odklonenie vody v podzemí a vybudovanie niekoľkých objektov - hrádzí. Vzhľadom na podmienky v bani, ako vzdialenosť, doprava materiálu či nedýchateľné ovzdušie, to je technicky náročné, uviedol riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík.

26.04.2022 16:17
Nižná Slaná / Rieka Slaná / Znečistenie / Foto: ,
Znečistená rieka Slaná v katastri obce Betliar, lokalita Nižná Maša
debata (1)

Banská záchranná služba preskúmala v nižnoslanskej bani podzemné priestory. Zdokumentovala nepoužívané banské diela do vzdialenosti asi 1 700 metrov od povrchu. Časť prieskumu bola pre nedostatok kyslíka v banskom ovzduší podľa Paulíka preskúmaná s dýchacími prístrojmi.

„Mimo zdokumentovania bol identifikovaný problém v podzemí a to značné množstvo vody, ktoré sa v podzemí dostáva bývalým ‚komínom‘ do nižších priestorov opustenej bane, kde pravdepodobne plní nižšie uložené priestory a následné vyplavuje sedimenty, ktoré sa potom s vodou vytekajúcou z podzemia dostávajú do rieky Slaná,“ vysvetlil Paulík.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná fungoval do roku 2008.

Člen výboru miestnej organizácie Slovenského...
Znečistená rieka Slaná nad obcou Gemerská...
+4Miesto vtoku banských vôd do rieky Slaná v...

Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. Znečistenie rieky Slaná nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody. Znečistenie Slanej je už viditeľné aj na slovensko-maďarských hraniciach. Hromadný úhyn rýb rybári nezaznamenali.

Situáciu na rieke Slaná rieši i Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Odmietajú tvrdenia, že si nesplnili svoje povinnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie riek #rieka Slaná #banská ťažba