Košický Art Film Fest tohto roku nebude. Kvôli peniazom

V polovici júna sa mal v Košiciach uskutočniť už 29. ročník Art Film Festu. Organizátori najstaršieho medzinárodného filmového festivalu však prišli s nečakanou a smutnou správou. Podujatie sa v tomto roku neuskutoční.

30.04.2022 15:00
Kunsthale v Košiciach v roku 2019 Foto:
Art Film Fest. Kunsthale v Košiciach v roku 2019 praskala vo švíkoch.
debata (2)

V roku 2020 sa festival kvôli pandémii nekonal, a v minulom roku umožnili covidové podmienky zorganizovanie iba redukovaného 5-dňového vydania. Leitmotívom tohtoročného mala byť prirodzená spomienka na dlhoročného prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu.

„Dúfali sme, že takéto rozhodnutie nebudeme musieť nikdy urobiť,“ uvádza vo vyhlásení producent Ján Kováčik, ktorý vedie festival od roku 2005. „Žiaľ, aktuálna ekonomická realita nás nepríjemne dostihla. Art Film Fest sa dlhé roky profiluje ako štandardný medzinárodný filmový festival, ktorý v deväťdňovom vydaní predstavuje jednu z najnáročnejších kultúrno-spoločenských udalostí, každoročne organizovaných v Slovenskej republike. Na dosiahnutie aspoň minimalistického finančného rozpočtu, ktorý by umožnil zrealizovať festival v rozsahu, aký účastníci a návštevníci nielen poznajú, ale aj očakávajú, chýba viac ako 200-tisíc eur," tvrdí.

Kováčik podčiarkol, že od jesene minulého roku oslovili niekoľko desiatok štátnych i súkromných spoločností a firiem. Pandémia, vojnový konflikt na Ukrajine, ako aj výrazný nárast nákladov predovšetkým na energie, sa prejavili v podobe odmietnutej alebo neraz len symbolicky vyjadrenej finančnej podpore. „Do poslednej chvíle sme dúfali, že niektoré dôležité subjekty, ktoré nám spoluprácu predbežne prisľúbili, ju aj dodržia. Ďalej sme už však čakať nemohli. Mrzí nás to,“ dodal.

Situáciu potvrdil aj umelecký riaditeľ festivalu Peter Nagel. Hovorí, že program tohtoročného festivalu bol kompletne pripravený, dokonca už boli pozvaní hostia aj porota. „Rozhodnutie sa nerodilo ľahko. O to viac, že na príprave festivalu sa vždy podieľa množstvo zainteresovaných ľudí. Pri definitívnom poznaní finančnej situácie však vyplynul jediný možný logický verdikt," konštatuje Nagel.

Kováčik však pripomína, že so stálym štábom začínajú s prípravou budúcoročného Art Film Festu, aby sa mohol v plnom lesku vrátiť do Košíc.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #art film fest #Košický kraj #zrušenie