V Buzici otvorili továreň na lisovanie tekvicového oleja

Štyri nové továrne a jedna cukráreň vzniknú do konca mája v slovensko-maďarskom mikroregióne Cserehát.

14.05.2022 14:50
V Buzici otvorili továreň na lisovanie... Foto:
V Buzici otvorili továreň na lisovanie tekvicového oleja. Je to miestny výrobok, lebo tekvice si sami dopestujú.
debata (11)

Mali by podporiť hlavne lokálnu ekonomiku a dostať do povedomia ľudí domáce výrobky.

Nedávno v obci Buzica, okres Košice-okolie, otvorili unikátnu továreň na lisovanie tekvicového oleja. Projektovým partnerom sa stal lokálny výrobca s dlhoročnými skúsenosťami s výrobou repkového a slnečnicového o­leja.

Do konca mája v regióne otvoria ďalšie menšie továrne na výrobu nakladanej kyslej kapusty, praženie semienok a aj na výrobu ovocných štiav na slovenskej alebo maďarskej strane hranice. V piatok otvorili cukráreň v Košiciach, ktorá bude pri výrobe spracovávať lokálne produkty. Celý projekt vznikol vďaka cezhraničnej spolupráci zoskupenia Via Carpatia EGTC a je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

V Buzici otvorili továreň na lisovanie...
V Buzici otvorili továreň na lisovanie...
+6V Buzici otvorili továreň na lisovanie...

„Už v minulom roku sme vďaka tomuto projektu cezhraničnej spolupráce otvorili nové trhoviská v Buzici a v Moldave nad Bodvou, v ktorých môžu miestni výrobcovia a producenti predávať svoje výrobky. Teraz sa k nim pridávajú továrne na výrobu lokálnych produktov, vďaka ktorým vznikne dvanásť nových pracovných miest. Prvou lastovičkou je továreň na lisovanie kvalitného tekvicového oleja v Buzici. Aj tieto projekty ukazujú, aký prínos má pre náš kraj cezhraničná spolupráca,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Továreň v Buzici sa podarilo otvoriť v rámci operačného programu Interreg v celkovej výške 162-tisíc eur. Realizátorom bola spoločnosť Bartranz, ktorá už vyrábala repkový a slnečnicový olej. V rámci projektu zakúpila novú technológiu na spracovanie tekvicového oleja. Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín pomáha napríklad znižovať krvný tlak, vyrovnať hladinu cholesterolu, znižuje zápaly vnútorných orgánov či kože a má aj antioxidačné vlastnosti.

„Tekvice, z ktorých budeme lisovať olej, sami aj pestujeme, takže ide o náš lokálny produkt. Pôjde o prírodný olej, ktorý sa bude získavať z tekvicových semien lisovaním za studena. Pri 24-hodinovej prevádzke tejto novej technológie dokážeme denne vyrobiť 800 litrov tekvicového oleja,“ spresnil Tibor Török z tejto spoločnosti.

Cezhraničný akčný plán zamestnanosti pre mikroregión Cserehát odštartoval v roku 2019, ukončený bude v tomto roku. Pozostáva zo siedmich čiastkových projektov, jeho celkový rozpočet je spolu viac ako štyri milióny eur. Koordinátorom všetkých projektov je Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia, ktorého spoluzakladateľom je Košický samosprávny kraj.

„Veľmi nás teší, že po trhoviskách môžeme postupne odovzdávať prevádzky, ktoré prinesú do regiónu život a pomôžu obyvateľom, či už v podobe kvalitných produktov, alebo v podobe nových pracovných príležitostí. Tento projekt je takpovediac našou srdcovou záležitosťou,“ vyzdvihla projekt Julianna Orbán Máté, riaditeľka Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Via Carpatia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #tekvicový olej #Buzica