V Prešove odovzdali do užívania ďalšie mestské nájomné byty

Mesto Prešov odovzdalo vo štvrtok do užívania prvé mestské nájomné byty na Bajkalskej ulici. Už v najbližších dňoch sa do nich nasťahujú prví desiati nájomcovia, ktorí splnili všetky podmienky uvedené vo všeobecne záväznom nariadení.

22.05.2022 10:00
Prešov, byty Foto:
Dopyt po nových nájomných bytoch v Prešove je vysoký.
debata (2)

Tento rok sa podarilo samospráve odkúpiť do svojho vlastníctva 36 novopostavených bytov na Bajkalskej ulici. „Očakávame, že všetkých 36 bytov bude obsadených do polovice júna. K dispozícii je aj 36 nových parkovacích miest, z ktorých 18 je v zastrešenom garážovom dome a 18 vonku. Chceme týmto spôsobom vytvoriť mladým rodinám podmienky na ich zotrvanie a kvalitnejší život v Prešove,“ objasňuje zámer primátorka mesta Andrea Turčanová.

Samospráva chce aj naďalej pokračovať v trende vytvárania dostupných podmienok na bývanie pre prešovské rodiny. Podľa primátorky je to dôležité aj v kontexte vysokých cien nehnuteľností a rastúcich úrokových sadzieb pri hypotékach. „V roku 2018 sme odovzdali 68 nájomných bytov na ulici Antona Prídavku a teraz postupne obsadzujeme 36 nájomných bytov na Bajkalskej ulici. Okrem toho sú na tejto ulici ďalšie dve nové bytovky, v ktorých je 24 bytov, ktoré plánujeme odkúpiť a odovzdať do konca roka 2022, v prípade schválenia úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ dodáva.

Spolu s ostatnými lokalitami vrátane nových bytov na Bajkalskej ulici má tak mesto v súčasnosti vo vlastníctve 524 nájomných bytov. Byty na Bajkalskej sú v celkovej hodnote 2 696 600 eur. Z toho 257 990 eur zaplatilo mesto z vlastných zdrojov a 1 526 540 eur prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ďalších 912 070 eur z celkovej čiastky tvorí dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Obyvatelia mesta, ktorí majú záujem o bývanie v mestských nájomných bytoch, môžu naďalej podávať žiadosti o ich pridelenie. Nájomné byty sú prideľované na základe poradovníka po splnení podmienok stanovených vo všeobecne záväznom nariadení. Bližšie informácie o možnosti podania žiadosti o nájomný byt a taktiež vzory tlačív nájdu záujemcovia na mestskej webstránke.

Nájomcovia za jednoizbový byt zaplatia okolo 170 eur za mesiac, pri dvojizbovom byte je to zhruba 240 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #nájomné byty #Prešovský kraj