Dôchodcovia v Spišskej Novej Vsi sa po požiari vracajú domov

„Keď začalo horieť, spala som, bol to obrovský šok," spomína si staršia pani, ktorá sa do Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi vrátila medzi prvými po požiari, ktorý ho zachvátil v utorok 29. marca.

26.05.2022 00:00
dôchodcovia, Spišská Nová Ves Foto:
Po požiari Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi prišlo o strechu nad hlavou 190 klientov. Teraz veria, že do júna budú už všetci doma.
debata

O strechu nad hlavou vtedy prišlo 190 klientov.

Okrem nej sa z návratu tešilo aj ďalších devätnásť klientov, ktorí sa v utorok vrátili do svojho zariadenia. Doteraz prebývali u pallotínov na sídlisku Západ. Všetci sa zhodli na tom, že sa im tam bývalo dobre. „Som rád, že sme sa vrátili, domov je domov," konštatoval jeden z nich.

„Dnes je šťastný deň. Za necelé dva mesiace sme dokázali sprevádzkovať pôvodné druhé oddelenie, kam sa môžu vrátiť prví klienti. Mnohí tomu neverili, ale spoločnými silami sa nám podarilo vrátiť ich do prostredia, na ktoré sú zvyknutí. Onedlho sa vrátia ďalší a my intenzívne pracujeme na rekonštrukcii priestorov, v ktorých budú žiť. Želám im veľa zdravia a pohody v kruhu ľudí, ktorých poznajú,“ komentoval návrat dôchodcov primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Do konca mája by sa mali vrátiť seniori s obmedzeným pohybom a tiež seniori, ktorí sú umiestnení v bývalej materskej škole či psychicky chorí klienti. V priebehu troch týždňov rátajú s návratom klientov aj zo Školiaceho strediska na Prednej Hute.

V domove dôchodcov premerali všetky zásuvky, skontrolovali všetky svetlá, kompletne vymaľovali a poupratovali priestory. „Opravili sme to z tých 200-tisíc, ktoré nám dal zo svojej rezervy premiér Eduard Heger, niečo ale musíme zaplatiť aj z mestského rozpočtu," dodal primátor.

Práce v domove dôchodcov prebiehajú aj naďalej. Všetko sa robí tak, aby sa do konca júna naplnila kapacita 150 klientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #domov dôchodcov #Spišská Nová Ves #Košický kraj