Rekonštrukcia cesty z Košíc na Ukrajinu sa začala. Po deviatich rokoch príprav

Koncom minulého týždňa začal Košický samosprávny kraj prvú časť veľkej rekonštrukcie cesty vedúcej z Košíc po Ukrajinu. V rámci nej bude opravená nielen cesta, ale aj mosty a autobusové zastávky.

31.05.2022 06:10
Ukrajina, Košice, cesta Foto:
Okrem samotnej vozovky cesty z Košíc na Ukrajinu prejdú úpravami aj mosty, autobusové zastávky, priekopy či chodníky.
debata (14)

Rozsiahla rekonštrukcia sa začala na ceste pri obci Nižná Hutka (okres Košice-okolie) a skončí sa až pri štátnej hranici s Ukrajinou. Cesta vedie cez tri okresy a je dlhá takmer 75 kilometrov. Napája sa na ňu až 32 ciest tretej triedy. Projekt je rozdelený na dve časti: Abov a Dolný Zemplín, v rámci prvej časti sa práce začínajú pri obci Nižná Hutka a končia pri Slanskom Novom Meste.

„Príprava rekonštrukcie prebiehala niekoľko rokov. Konkrétne tento projekt bol daný do zásobníka projektov financovaných z Integrovaného regionálneho operačného programu ešte v roku 2013, výzva na prihlasovanie projektov však bola vypísaná až v marci 2019. Rekonštrukcia bude zahŕňať komplexnú opravu vozovky na päť kilometrov dlhom úseku, ďalších takmer 12 kilometrov cesty bude realizovaných formou súvislej opravy. Okrem samotnej vozovky prejdú úpravami aj mosty, autobusové zastávky, priekopy či chodníky. Táto prvá etapa prác sa dotkne celkovo šiestich obcí,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V rámci rekonštrukcie kraj opraví vozovku takmer na 17-kilometrovom úseku, na ktorom pribudne nový asfaltový koberec. Práce budú prebiehať v Nižnej Hutke, Nižnej Myšli, Bohdanovciach, Rákoši, Slanci a v Slanskom Novom Meste. Zahŕňať budú aj opravu dvoch mostov a siedmich autobusových zastávok.

Aktivitu kraja vítajú aj starostovia dotknutých obcí. Starostka Nižnej Hutky Iveta Vasilenková je rada, že sa v obci dočkajú aj opraveného priechodu pre chodcov. „Práce síce prinesú dopravné obmedzenia, no odmenou nám bude zrekonštruovaná cesta a most, čo určite stojí za dočasný diskomfort," hovorí.

Rekonštrukciu tejto cesty financuje Košický kraj z Integrovaného regionálneho operačného programu, práce si podľa zmluvy so zhotoviteľom vyžiadajú takmer 3 300 000 eur. Trvať by mali približne rok a pol, ukončené by mali byť do novembra 2023. Vodiči musia počas rekonštrukcie rátať s dopravnými obmedzeniami, na úsekoch, kde budú prebiehať práce na ceste, bude premávka presmerovaná do jedného jazdného pruhu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #IROP #rekonštrukcia cesty