Zemetrasenie v košických nemocniciach, zmeny vo vedení

Vo vedení Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a Detskej fakultnej nemocnice Košice dochádza od 1. júna k zmene.

01.06.2022 08:00
debata

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice sa mení zriaďovacia listina, trojčlennú radu riaditeľov – v zložení generálny riaditeľ Ján Slávik, výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa a funkcia výkonného riaditeľa pre vedu výskum a vzdelávanie bola neobsadená – nahradí jednoosobový štatutárny orgán. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na čelo tejto nemocnice vymenoval MUDr. Ľuboslava Beňu.

Nemocnicu doteraz riadil Ján Slávik, ktorý bol vo funkcii rok. Do funkcie ho vymenoval terajší minister Lengvarský, keď najskôr odvolal dovtedajšieho generálneho riaditeľa Vladimíra Grešša. Slávik predtým pôsobil ako riaditeľ nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Zmena nastáva aj vo vedení Detskej fakultnej nemocnice Košice, kde sa povereným riaditeľom od 1. júna stane MUDr. Andrej Koman. Nemocnice povedú až do riadneho výberového konania, najdlhšie na dobu šesť mesiacov. Na čele detskej nemocnice bola doteraz MUDr. Jaroslava Feketeová, ktorá opúšťa funkciu z osobných dôvodov. Riaditeľkou bola od decembra 2020.

Odchádzajúci generálny riaditeľ Ján Slávik sa v utorok mailom poďakoval všetkým kolegom za čas a spoluprácu. Spresnil, že v nemocnici prehodnotili a obnovili desiatky zmlúv, ktoré boli nevýhodné a ktoré sa roky nemenili, či už išlo o zmluvy so zdravotnými poisťovňami, alebo zmluvy staré vyše 10 rokov. Okrem toho sa rozbehol nefunkčný proces verejného obstarávania. „V súčasnosti máme viac než 150 verejných súťaží na obstarávanie zdravotníckeho či nezdravotníckeho materiálu. Ide o oblasť, ktorá bola v UNLP roky zanedbaná a viedla k nejednej nepríjemnej kauze," dodal.

Zmena aj v NTS

K zmene zriaďovacej listiny dochádza od 1. júna 2022 aj v Národnej transfúznej službe. Kolektívny (trojosobový) štatutárny orgán rada riaditeľov – v zložení generálny riaditeľ, ekonomický riaditeľ a medicínsky riaditeľ – sa mení na jednoosobový štatutárny orgán. Na čele NTS bude od 1. júna Ivan Oleár, ktorého minister zdravotníctva vymenoval na dobu určitú, do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania, najdlhšie na šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #riaditeľ #UNLP #DFN #NTS