Mladú ženu pri Liptovských Kľačanoch napadla medvedica

Samica medveďa hnedého napadla na lesnej ceste za obcou Liptovské Kľačany v okrese Liptovský Mikuláš mladú ženu. K udalosti došlo ešte v utorok (31. 5.) okolo poludnia v lokalite, kde sa denne pohybujú turisti, športovci aj lesní robotníci. Žena utrpela pár drobných škrabancov, potvrdil starosta Liptovských Kľačian Ján Hollý.

02.06.2022 11:57 , aktualizované: 16:30
medveď, Kuterevo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

Podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) došlo k stretu cyklistky s medvedicou v prirodzenom biotope výskytu medveďa hnedého. Išlo o lokalitu v lese, približne desať kilometrov za obcou, mimo intravilánu, v reakcii na udalosť to uviedla manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

Dodala, že Zásahový tím pre medveďa hnedého bol po tomto incidente kontaktovaný, oblasť monitoruje a obhliadka miesta stretu je naplánovaná na nasledujúci deň.

„Cyklistka sa so svojím psom dostala do blízkosti medvedice, zachovala sa však veľmi správne – zosadla z bicykla a ľahla si tvárou na zem. Medvedica preto vyhodnotila, že nepredstavuje pre medvieďatá hrozbu a nezaútočila. Cyklistka nebola zranená a nebolo nutné ani ošetrenie,“ uviedla Bocková.

Upozornila, že v tomto období je ešte stále medvedia ruja. Samice si strážia mláďatá pred dospelými samcami, ktoré pre získanie medvedice zvyknú mláďatá usmrtiť. „Medvedice sa preto s mladými často sťahujú nižšie do blízkosti ľudských sídel,“ vysvetlila.

Obyvateľka Liptovských Kľačian prechádzala lokalitou na bicykli spolu so svojím psom. „Medvedica vyskočila spod cesty, mala tri medvieďatá. Keď ju žena uvidela, zoskočila z bicykla, ľahla si na zem a rukou si kryla hlavu. Medvedica ju obkročila, zadnou labou jej stúpila na predlaktie. Pes do medvedice skočil a zahnal ju,“ popísal starosta Ján Hollý. Dodal, že na pomoc žene prišli lesní robotníci. Podľa starostu mala traumu, no okrem drobných škrabancov neutrpela žiadne väčšie zranenia.

Medvedicu už spozoroval aj starosta, podľa jeho slov sa pohybuje v okolí obce a teritoriálne sa tam zdržiava. „Nechodí na odpadky. Nie sú tu krmoviská, senníky, kontajnery ani žiadne poľovnícke zariadenia slúžiace na prikrmovanie zveri,“ ubezpečil. Zdôraznil, že k udalosti došlo v oblasti, ktorá je vzdušnou čiarou dva kilometre od obce, kde ľudia chodia bežne.

Po napadnutí Hollý kontaktoval Zásahový tím pre medveďa hnedého. „Ani po dvoch dňoch tu nikto z tímu nebol. Volal som s nimi hneď po udalosti, no zatiaľ nikto neprišiel,“ povedal. Ako dodal, obáva sa, že kontaktov s ľuďmi bude pribúdať.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #medvedica #útok medveďa