Samosprávy na Zemplíne sú na hranici holej existencie

Starostovia a primátori okresov Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Snina a Medzilaborce sa spojili do iniciatívy „Obce a mestá Zemplína“.

10.06.2022 12:04 , aktualizované: 13:50
debata (7)

Ich spoločným cieľom je intenzívnejšie presadzovať záujmy svojich obyvateľov dosahovať reálne riešenia pre dlhodobý rozvoj regiónu.

Na samosprávu sa to v súčasnosti valí z každej strany. Nárast cien energií, materiálov, pohonných hmôt, či inflácia. Starostovia hovoria o historicky najkritickejšej situácii, ktorá môže mať za následok vážne finančné problémy miest a obcí, či dokonca kolaps až nútenú správu.

Mnohé menšie obce z regiónu sú už teraz na hranici holej existencie. Každý región má navyše svoje špecifické problémy a potreby. V mestách a obciach východného Slovenska je oproti iným krajom situácia ešte viac alarmujúca. Chýba tu diaľnica, rýchlostná cesta, pracovné príležitosti, ale aj kanalizácia či verejné vodovody.

„Mrzí nás, že namiesto odstraňovania regionálnych rozdielov sme svedkami toho, že mestá a obce sú dnes na hranici prežitia a z pozície Vlády SR dlhodobo nevidíme snahu riešiť tieto problémy,“ konštatovali členovia neformálnej iniciatívy Obce a mestá Zemplína.

Iniciatíva „Obce a mestá Zemplína“ prichádza s ambíciou pretaviť svoju blízkosť k občanovi do konkrétnych krokov, ktoré pozdvihnú región a jeho obyvateľov. Ponúka partnerstvo vláde SR v otvorenom dialógu a spoločný koordinovaný postup pri presadzovaní regionálnych záujmov, ktoré už naďalej nesmú ostať nepovšimnuté.

„Riešenia potrebujeme hľadať a prijať naozaj urgentne. Nie je to však len o Zemplíne, mnohé z nich budú presahovať cez celé Slovensko a pomôžu všetkým samosprávam. Podariť sa to však môže len vtedy, ak vláda začne s nami komunikovať ako s partnerom, pretože nám záleží na rovnakom občanovi,“ uzavreli starostovia a primátori na Zemplíne.

Dlhodobý prístup štátu voči samosprávam a nízky záujem o regionálne problémy poukazuje najmä na chýbajúci dialóg a regionálne zastúpenie poslancov v národnom parlamente. Sú to práve zástupcovia z regiónov, ktorí sú dennodenne blízko k občanovi a najlepšie poznajú problémy a potreby svojho regiónu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #samosprávy